Hlavní obsah
Lidé a společnost

Cigarety upřednostní před obědem pro děti. Příspěvky na jídlo se kontrolují

Médium.cz je otevřená blogovací platforma, kde mohou lidé svobodně publikovat své texty. Nejde o postoje Seznam.cz ani žádné z jeho redakcí.

Foto: pexels.com

Na cigarety mají, obědy pro děti chtějí zaplatit.

Kdo se ocitne v tíživé sociální situaci, má nárok na podporu. Jednoduché pravidlo. Bez kontroly se však neobejde. Výsledkem může být, že je rodině doporučeno, ať přehodnotí svůj spotřební koš.

Článek

Kdo nic nedělá, nic nezkazí. Proto se i mezi žadateli o podporu občas objeví vykukové, kteří se na pomoci potřebným snaží přiživit. Když má někdo kozu na dojení, proč bych ji nemohl mít i já, říkají si nejspíše.

Analýza klimatu ve škole

Jedno teplé jídlo denně prokazatelně dítěti pomůže se soustředěním a začleňuje ho do kolektivu. Sociální vyloučení hladových je totiž jednou z mnoha věcí, které mohou přispět k horšímu prospěchu a šikaně mezi žáky.

Ta může mít mnoho podob. Od hanlivé přezdívky přes útoky na sociálních sítích, na kterých se děti cítí jako ryby ve vodě. A ono pokud hejno piraní začne lovit, dobře to nedopadá! Situaci tak v jednotlivých typech škol často dostávají na starosti psychologové, jež umí pracovat s celými třídními kolektivy.

Anketa

Jak by měla škola řešit situaci, když rodina nemá na obědy pro děti a rodiče kouří?
Jde o podporu dítěte a jeho situace, obědy zdarma by dostat mělo.
100 %
S rodinou by měl začít pracovat sociální pracovník, aby je informoval, že poškozují své dítě.
0 %
Kouření = svoboda. Otázka i článek mně přijde jako blbost, jsou důležitější věci k řešení.
0 %
Celkem hlasoval 1 čtenář.

Důkladná analýza klima třídy nebo školy občas přináší překvapivé výsledky. Kdo na první pohled neumí do pěti počítat, může být skrytým agresorem, který tahá za nitky emocí a nálad svých spolužáků. Nebo naopak oblíbenec kolektivu si začne vytvářet svoji vlivovou bojůvku, kterou se pak nerozpakuje použít k získání ještě většího vlivu jen a jen pro sebe.

Zájem dítěte je najíst se

Hodně prozradí i děti o tom, jak to doma funguje. Dcera maminky, která vylíčila tragickou situaci rodiny z hlediska svých příjmů, aby odůvodnila žádost o obědy zdarma, požádala o uvolnění z tělocviku. Důvod? Obava z poškození čerstvě nalakovaných nehtů z kosmetického salónu!

Poměrně rozšířeným jevem je pak neřest s názvem tabakismus. Závislost na nikotinu, kdy se v domácnostech prokouří až osm tisícovek měsíčně (jedna krabička denně pro mamku a druhá pro taťku) a pak se jde s otevřenou dlaní do fronty na úhradu obědů pro děti je situací, která stojí za zamyšlení.

Pokud si dva dospělí a plně svéprávní lidé řeknou, že budou mít společného potomka, měl by každý z páru omezit své potřeby. Objektivně stojí na prvním místě nejlepší zájem dítěte a nikoliv uspokojení závislostního chování rodičů.

Doporučení k zařazení dětí do programu obědů zdarma dávají školy a školská zařízení samostatně. Třídní učitelé zpravidla znají rodiny „svých“ dětí. Jak situaci v konkrétní rodině posoudí, je plně v jejich kompetenci. Nárok není automatický.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Související témata:

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz