Hlavní obsah
Jídlo a pití

Krupicová kaše má překvapivý problém. Míchat nebo ne, otázka k rozetnutí

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: pexels.com

Krupicová kaše na jižanský způsob.

Kdo si myslel, že ví, co a jak se má dělat v kuchyni, může při čtení zjistit, jak hluboce se mýlil. Pravda může být úplně někde jinde, než si doposud myslel. Nevadí. Chybami se člověk učí.

Článek

V dětství jsme ji vyžadovali často mnozí z nás. „Mami, neudělala bys mně krupičku, prosím?“ Ano, řeč je o krupicové kaši. Občas byla i ve školní jídelně, ale domácí je nej. I když nejde o žádný hit, v restauracích se s ní na jídelních lístcích setkáme bohužel jen velmi výjimečně!

Vodou se mléko jenom šidí!

Odjištěný granát s třaskavým tématem vhodil do place nedávno odborník na slovo vzatý, labužník Josef Maršálek. Ten ji připravuje se skořicí a čokoládou dohromady, k dochucení používá čerstvé máslo. Ovšem mléko, světe div se, ředí vodou v poměru 4:1.

Kdo si myslí, že je krupicová kaše v podání Maršálka takto spíše smirglovým papírem na jazyku než rozplývající se hedvábnou stezkou od úst až do žaludku, asi má pravdu. Mléko by se totiž ředit nemělo nikdy a za žádných okolností!

Anketa

Jaká je podle Vás krupicová kaše chutnější?
Jednoznačně zamíchaná.
4,9 %
Nevím, mám alergii na laktózu. Mě by jakákoliv zabila!
2,4 %
Zcela určitě pojídaná od vnějšího okraje talíře směrem do jeho středu.
92,7 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 164 čtenářů.

Naopak je možné použít i lehkou smetanu na vaření, která může zdůraznit hebkost mléčného základu. Voda je určena leda tak na vypláchnutí kastrolu, ve kterém se tato mana připravuje.

Krupičku namáčíme i přes noc

Přestože se říká, že krupicová kaše je pokrmem s tradičními českými kořeny, její varianty lze najít po celém světě! Jižní národy k jejímu dochucení ovšem nepoužívají ani kakao nebo skořici, ale obě ingredience nahrazují čerstvým ovocem.

Kdo chce, zejména v Asii, může jít cestou změn ještě hlouběji. K dostání jsou i varianty slaného typu, které jsou pro tamní mlsné jazýčky zpestřením rychlých obědů. Porce pak mnohokrát obsahují nejen sýr, ale i kari koření.

Pokud je však strávník z Čech, experimenty v kuchyni často vynechává. Prostě namočí krupičku do dostatečně tučného mléka, blížícího se konzistencí a chutí smetaně a nechá řádně nabobtnat. Může se i přes noc, lépe se pak pojí k našim chuťovým pohárkům.

Jakmile dostatečně v rendlíku ztuhne, může se dávat na talíře. Někteří na mělký, jedlíci do hlubokého. Posypat zásadně buď cukrem a kakaem či nastrouhanou čokoládou nebo skořicí s cukrem. Celé pak zalít přiměřeným množstvím másla. No a někdo pak vše zamíchá, jiný vychutnává z talíře kolem dokola.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Související témata:
Kaše

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz