Hlavní obsah
Lidé a společnost

Lidé na kolejích v rozporu s předpisy zdržují. Sebevrazi narušují dopravu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: pexels.com

I naklánění se do kolejiště může být nebezpečné.

Je bezmezný počet způsobů, jak dobrovolně odejít ze světa. Někdo k realizaci svého posledního rozhodnutí zvolí hrst prášků, jiný skočí z okna. Najdou se však i lidé, kteří zdrží dopravu.

Článek

Záleží na tom, jakou formu sebevrah zvolí. Může jít buď o tichý protest, nebo o demonstrativní akt se spoustou nechtěných zúčastněných.

Zpoždění vlaku 90 minut

V pátek k večeru jsem jel z Prahy do Vsetína vlakem. Jde o komfortnější variantu, říkal jsem si. Nebudu zbytečně pokoušet osud, dráhy jezdí skoro na čas, jen sem tam mají díky rekonstrukci několikaminutové zpoždění.

Ovšem po vyjetí z hlavního města se začal vlak zpomalovat, až v jedné ze zastávek po cestě zastavil úplně.

A z reproduktorů vlakové soupravy se ozvalo sdělení, že kvůli technické závadě na kolejišti nastane u našeho spoje až 90minutové zpoždění.

K přechodu kolejí je určený přechod

Lidé, kteří měli signál, byli informovanější. Jako technická závada byl popsán pád osoby do kolejiště na trati před námi.

Nevím, jestli si někdo jen tak krátil cestu na perón, požil alkoholický nápoj a dováděl nebo šlo o sebevražedný úmysl či nešťastnou náhodu, ale v každém případě důsledkem pádu bylo zpoždění mnoha vlaků a lidech v nich, kdy každý někam pospíchal.

Předpisy Českých drah jsou přitom poměrně jasné, není na nich nic k nepochopení. Po kolejích se nechodí, do kolejiště se neskáče, cesta přes ně se zakazuje. Každý může jít po přechodu nebo lávce k tomu určené.

Sebevražda je chorobný stav

Pokud nedojde ke zraněním, která jsou často neslučitelná se životem, vždy dochází k příjezdu policie na místo činu, aby došlo k objasnění okolností.

Má-li člověk štěstí více než rozumu, přežije. Někdo na vozíku, jiný s berlemi. Nikdo z takto zraněných osob však nemá nárok na pojistné plnění. Ačkoliv se domnívají, že jde jen a jen o jejich osobní rozhodnutí, mýlí se. Následně zaměstnají spoustu lidí a zarmoutí nejbližší.

Sebevrazi jsou v dokonání svých plánů na kolejích pečlivější. Dokonce tak, že ode dne 1. 1. 2023 je jejich konání popsáno v Mezinárodní klasifikaci nemocí pod diagnózou X82. Tím je myšleno úmyslné sebepoškození vlakem, pouliční dráhou nebo motorovým vozidlem.

Z logiky věci tak vyplývá, že pokud nechtějí sebevrazi poškodit své okolí a sami sebe, měli by zvážit návštěvu psychoterapeuta. Odborník jim může pomoci řešit jejich stesky účinnějším a nesobeckým způsobem.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Související témata:

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz