Hlavní obsah
Seberozvoj

Má skoro všechno, na co si vzpomene. Štěstí se od něj odvrátilo

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: pexels.com

Postavit pyramidu není jednoduché.

Pan Miroslav je jihočeský patriot. Provozuje několik obchodů, které jsou podle jeho slov poměrně výnosné: „Můžeme si s manželkou koupit cokoliv,“ zdůraznil. Schází mu jediné. Nemůže se soustředit, v poslední době nic nedotáhne do konce.

Článek

Své vnitřní rozpoložení přičítá nejdříve covidu, během kterého s manželkou ani dětmi neopouštěli vilu z bezpečnostních důvodů. Po chvíli se od něj dozvídám, že možná za nejistotu může manželka, se kterou sice bydlí, ale nepovídá si. Zdá se mu, že se jen míjí. Za pár minut přichází s další variantou: „Klidu mně nepřidává dcera, které je patnáct a zažívá pubertu, neustále ve všem vzdoruje.“

Známé jako kamarády nebere

Je na něm na první pohled vidět, že neví kudy kam a kde v životě nalézt nějaký pevný bod, který by ho přivedl z těkání směrem k realitě.

Během poslední doby hodně přibral, známí už ho nepoznávají. Také začal trochu popíjet a sem tam si ubalí jointa. Sourozence nemá, rodiče má rozvedené. Se svým tatínkem je v ojedinělém kontaktu, s maminkou se neustále dohaduje o čemkoliv.

Když se chtěl někomu se svými problémy svěřit, zjistil, že není komu. Známé sice má, někdy si s nimi vyměňuje textovky na mobilu, ale jako kamaráda není schopen označit žádného z nich.

Stavba společné pyramidy

Rozkolísanou psychiku je potřeba ukotvit, problesklo mně hlavou. Soustředit se na jednu věc a jakmile jí dosáhneme, můžeme stavět dál. Ano, nepůjde o klienta, který by zcela jasně definoval svoji zakázku. Shodujeme se však, že bez odborného vedení se nemá šanci posunout vpřed. Buď bude vše odkládat a upije se, nebo se zhroutí.

Předpokládám, že jakmile najdeme řád během pracovního dne, postavíme další patro pomyslné pyramidy a začneme obnovovat rodinné vztahy. Z nejbližší skupiny manželka a děti je pak možné udělat kroky směrem k opravě vztahů s rodiči.

Dalším patrem mohou být koníčky a zájmy, volný čas, protože zklidněním osobnosti dojde přirozeně i k nápravě a ukotvení pracovních návyků a aktivit.

Požádal jsem pána, aby si psal každý večer před usnutím program následujícího dne, první zprávu jsem už dostal. Podrobně rozepsal, co bude zítra dělat, a večer bych měl dostat plán na další den spolu se sebehodnocením prožitého. Pevně věřím, že k závažnější poruše osobnosti nedojde.

Štěstí a spokojenost není na prodej, obojí si musí každý zodpovědně budovat sám. Klient Miroslav může mít z hmotných statků asi opravdu hodně věcí, ale ty mu radost ani klid nepřinesou. Obohatit ho může práce na vlastním rozvoji. Věřím, že se mu rozbouřené období podaří překonat a moji psychoterapeutickou pomoc nebude za čas vůbec potřebovat!

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Související témata:

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz