Hlavní obsah
Nakupování

Majetek s nádechem zločinu. Nabízí i sečné zbraně

Médium.cz je otevřená blogovací platforma, kde mohou lidé svobodně publikovat své texty. Nejde o postoje Seznam.cz ani žádné z jeho redakcí.

Foto: pexels.com

Zabaveno? Vydraženo!

Kdo by chtěl ušetřit nějakou tu korunu, má šanci! Úřad pro zastupování státu ve věcech majetkových nebo Ministerstvo vnitra nabízí sem tam věci opravdu za hubičku. Některé z nich pochází od zločinců.

Článek

Až se ucho utrhne, tak dlouho si pachatel může zahrávat se zákonem. Pak zpravidla spadne klec a s ním nastává kolotoč! Zajištěné věci, pocházející z trestné činnosti, propadnou státu a ten se je snaží střelit, aby něco utržil. Prostřednictvím aukcí.

Sběratelé neslavných památek

Dluhy se totiž musí platit. O tom není pochyb. Tím pádem se stane, že občas někomu propadne majetek. Je to jeden z účinných způsobů, jak stát může získat peníze z neuhrazených pokut. Některé propadlé věci však pocházejí ze samotné trestné činnosti!

Nemusí jít jen o automobil, ve kterém se proháněl pachatel z řad bílých límečků, ale i zlodějíček, který byl rád, že auto na místo činu vůbec dojelo! Kdo chce auto na náhradní díly, musí třeba chvíli čekat, ale sem tam se mezi věcmi na prodej objeví i vrak za pár tisícovek.

Šanci má i každý sběratel, který by se rozhodl udělat si sbírku věcí z majetkových nebo násilných trestných činů. K dispozici jsou totiž v aukci páčidla, bodné a sečné zbraně, obušky, boxery, slzné spreje a jiné věci, kterými se pachatelé snažili získat svůj lup.

Horké zboží z rukou lapků

V nabídce jsou vedle těchto věciček i zbytky odúmrtí. Pokud někdo zemře bez dědice a během života nesepíše závěť, do rukou státních úředníků se tak dostane majetek, ze kterého se buď může hlava točit nebo naopak věci, které nestojí za zlámanou grešli…

Anketa

Pořídili byste si v aukci věc, zabavenou při spáchání trestného činu nebo přestupku?
Pokud bych ji potřeboval/a, neměl/a bych s tím problém.
42,9 %
Ne, přijde mi to nemorální.
42,9 %
Jsem zaskočen/a. Nikdy jsem o ničem podobném neuvažoval/a.
14,2 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 7 čtenářů.

V současné době tak je v aukci k dispozici za symbolických 70 korun hrobové příslušenství, které je na čelní straně ozdobeno nápisem „Jiří Slavík a František Kozma“. Kdo by chtěl dát více, musí přihodit, a to nejméně pětikorunu!

Z rukou lapků nejspíše pochází zelené pákové kleště za pouhopouhých 210 Kč, o desetikorunu lacinější je sekera černé barvy a za hubičku v podobě 140 kaček pak značkový nůž. O tom, co kdo s těmito předměty dělal a k čemu je používal, raději nepřemýšlet!

Vydražením věcí stát vydělá

Některé předměty jsou pak k mání i zadarmo. Výjimečně mám v tomto případě na mysli zvířata, která sice podle občanského zákoníku nejsou věcí, ale mohou se na ně použít ustanovení o věcech, pokud to neodporuje jejich povaze.

Kočičky a kocouři spolu s některými hafany jsou totiž nabízeny formou daru a nikdo za ně nechce ani korunu. Státu pak odpadne povinnost starat se o ně a vlastně tak díky darování dojde samovolně k tomu, že za péči o ně ušetří! Jen kdo by měl zájem o stádo 30 krav, musí počítat s licitací, protože vyvolávací cena je více jak 400 tisíc korun.

Prodejem zabavených věcí nebo majetku získaného odúmrtí se tak může do státního rozpočtu dostat alespoň část hodnoty, na kterou má stát nárok. Aukce jsou veřejně přístupné komukoliv, stačí být připraven a mít trochu štěstí!

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Související témata:

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz