Hlavní obsah
Rodina a děti

Mamka samoživitelka a neposlouchající syn. Chlastá čím dál tím více

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: pexels.com

Maminka dříve chodila popíjet s kamarádkami. Nyní pije doma sama.

Na první terapeutické setkání přivedla máma svého syna. Něco s ním dělejte, vůbec mě neposlouchá! Psychoterapie ovšem není opravnou přístrojů ani lidí. Ti žijí ve svém prostředí a pokud chtějí, mění.

Článek

S patnáctiletým se mně podařilo navázat kontakt. Důležité je vždy pole důvěry. Klient i terapeut musí vědět, že mění situaci k lepšímu!

Dítě musí mít hranice

Nezletilý podle svých slov nikdy nedostal prostor pro vyjádření svých tužeb a přání. Má pocit, že mámu jeho svět nezajímá. Ta se ukazuje v ochranitelské pozici, která jí vyhovuje. Dítě nevynáší koš, s ničím jí nepomáhá, je na vše sama a jen se snaží, aby předala to nejlepší ze sebe.

Vše odkývám, zatím nezjišťuji podrobnosti. Vlastně ani není jak. Ona chce něco, řeší tak situaci, ve které jí začíná být ouzko. Kluk do toho vpouští přiměřeným způsobem své postoje. Vyčítavé.

Rozcházíme se a já pevně věřím, že mu začne vypínat wifi, aby nezaspával do školy. Osmá třída základky chce svůj pravidelný rituál. Za rok bude těsněji. Dítě si bude chtít podat někam přihlášku.

Kontrolovat se musí i máma

Se čtyřkami na vysvědčení bude otázka přijetí kamkoliv na pováženou. Možná nepůjde ani o vysněnou školu, ale z nouze ctnost. Nebo pořádně zabere a dokáže nemožné!

Maminka spokojeně přede jako kočka. Dítě si sype popel na hlavu a aktivně hledá rezervy samo u sebe. Vlastně si začíná uvědomovat, kde může přidat a co může hodit za hlavu. Myslím si, že hodina denně u učebnice může přinést kýžené ovoce. Loučíme se, uvidíme se za tři týdny.

Pátek večer, první zpráva na mém, mobilu. Následuje druhá. První je půlhodinovou hádkou maminky s dítětem: „Zítra tě tu nechci vidět!“ „Já tady budu, v týdnu jsem ti řekl, že se mně změnil plán a k ségře nechci. Nepij už tolik!“

Napravit jde cokoliv

Pokud se člověk ocitne v toxickém prostředí, měl by se pokusit odpoutat se od něj. Jestliže jde o vztah dítěte a rodiče, je to složitější. I když dospívající, nemůže si jen tak sbalit svých pár švestek a jít o dům dál.

Anketa

Popíjíte před svými dětmi alkohol?
Doma nepijeme vůbec, nepovažujeme to za vhodné.
30,7 %
Sem tam, když jsou rodinné oslavy. Ovšem ctíme zásadu, že všeho s mírou!
60,1 %
Mně děti přece nebudou říkat, co mám nebo nemám dělat! Já jim také nechávám prostor pro jejich záliby.
9,2 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 316 čtenářů.

Co se v mládí naučíš, časem jako když najdeš. Síla osobnosti může u rodiče, závislého na jakémkoliv prostředku pro zlepšení nálady, klesat. Dítě ztrácí svoji jistotu, což se může projevit zhoršeným prospěchem. Ne každý alkoholik je pak typem člověka, který bezpodmínečně musí trávit co druhou noc na záchytce.

Láhev doma, nedopitá sklenka na stole a pocit, že už dál to tak nejde a nový partnerský vztah, který by to mohl vyřešit… Pokud si i partner maminky rád přihne, v dítěti se může objevit vzdorovité jednání. Druhou část nahrávky, ve které ho matka napadla, dítě neposlalo. Chápe prý, že jsou věci, které lze ještě napravit.

Napravovat jde, pokud člověk chce. Jestliže si nechce nebo nedokáže říci o pomoc, nic napravit nelze. Pokusím se na některé z terapeutických setkání přizvat i matku dítěte. Situace, která se odehrála, vytváří prostor pro rozšíření zakázky. Pokud by nedošlo k jejímu řešení nebo se odkládalo, rezignované a unavené dítě si samo a rychle najde kamarády z mokré čtvrti, kteří ho chápavě vyslechnou. Třeba s jointem nebo pervitinem pro lepší náladu…

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Související témata:

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz