Hlavní obsah
Zdraví

Máte migrénu a bolí vás hlava. Může jít o mrtvičku

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: pexels.com

Včasná diagnostika může pacienta zachránit.

Koho sem tam bolí hlava a nic na to nepomáhá, měl by se mít na pozoru. Občas se stane, že dojde k nechtěné záměně! Člověka rozbolí hlava, jde si na chvíli lehnout a ráno je nalezen v kómatu.

Článek

Okolí pacienta je překvapeno, ale mnoho již nenadělá. „Dobrý den, kolikátého je?“ Odpověď žádná. „Jste už vzhůru?“ Opět ticho. Není hrobové, to je jediná dobrá zpráva!

Věk migreniků se snižuje

Migréna má několik nejrůznějších důvodů. Vyvolána může být nedostatkem spánku. Nebo malým množstvím tekutin. Kdo jí nechce jít přímo vstříc, měl by si dát pozor na čokoládu. Varující je také alkohol, nejvíce červené víno. Medikamentózní léčba zabírá totiž jak kdy a jak komu.

Anketa

Jaké jsou vaše zkušenosti s mozkovou mrtvicí?
Mám zkušenosti z rodiny. O postiženého jsme pak pečovali, bylo to náročné.
100 %
Jednomu z příbuzných byla zavolána pomoc pozdě, bohužel šlo o tragickou událost.
0 %
Díky kvalitní rehabilitaci dnes člen naší rodiny žije jako kdyby se vůbec nic nestalo.
0 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovali 2 čtenáři.

Přidat se mohou halucinace. Hůře slyšíte, máte lehce rozmazaný obraz před očima. Dobrou zprávou je, že migrenici příchod nepříjemného stavu vnímají a cítí. Důležité je vzít si prášek včas!

Jde o velkou neznámou. Pacienti by se však neměli vystavovat ani stresu. A mění se jejich věk, jsou stále mladší a mladší! Důvodem může být závislostní chování na mobilních telefonech…

Paraziti na systému?

Migréna tepe jako permoníci. Mění se tlak vzduchu a jsou u nás. V nevýhodě jsou pak obecně i ženy, které mají bližší predispozice k této chorobě. Možná je to způsobeno formou usínání. Muž si zpravidla lehne a spí. Žena přemýšlí. Co ještě musím udělat?

Daleko horší je ale situace se schizofreniky. Na jakoukoliv otázku odpoví. Bohužel, cokoliv. Co lékař nemůže odhalit na místě! „Máte kartičku pojištěnce?“ „Jé, omlouvám se, zapomněl jsem ji doma.“

V dobré víře je tak klient/ka zavedena mezi ostatní pacienty. Úkony jsou vyúčtovány zdravotní pojišťovně. Po nějakém čase se zdravotnické zařízení dozvídá, že nejde o pojištěnce nahlášené pojišťovny. A za ošetření nedostane ani korunu!

Nevyhýbá se nikomu

Závratě a poruchy rovnováhy, pokleslý ústní koutek, necitlivost končetin. Volejte na pomoc, i když chvilkově nemůžete artikulovat!

Jen včasná diagnostika a odborné ošetření zdravotnickým pracovníkem dokáže zachovat důstojnou kvalitu života.

„Za sebou“ měla nepříjemný zážitek slavná režisérka Marie Poledňáková, jež žila v kruhu rodinném a staral se o ni až do smrti syn Petr. Přesto ze svého domu skoro nevycházela. Zpěvák Václav Neckář se musel znovu učit mluvit a zpívat. Dnes sice koncertuje, ale ve velmi omezené míře.

Včasná lékařská pomoc může zamezit postižení řečového centra, zachová hybnost člověka a ten pak nemusí skončit v plném invalidním důchodu nebo dokonce na márách! Je tak dobré svůj zdravotní stav nepodceňovat a při podezření na mrtvičku, vytočit 155 nebo 112. Lepší planý výjezd než žádný.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Související témata:

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz