Hlavní obsah
Zdraví

Miliardová investice pro duševně potřebné. Pacienta rodina nezvládne

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Jan Beer

To není atrium hotelu Hilton, ale exkurze odborníků v atriu Centra duševní rehabilitace.

Málokdo z „kyčlařů“ či „kolenářů“ (pacientů po operaci nosných kloubů) nezná berounskou rehabilitaci, kterou vykřesal ze země Sotirios Zavalianis. V červnu otevírá Centrum duševní rehabilitace.

Článek

Nedávno se sešli potenciální zaměstnanci nového zdravotnického zařízení, aby každý věděl, kde má stát v den D a hodinu H „na značkách“. Půjde o desítky lékařů, psychologů, psychoterapeutů, zdravotních sester, bratrů a dalších pracovníků v klinicky bílých uniformách. Všichni pod taktovkou exředitele bohnické nemocnice MUDr. Martina Hollého, MBA, a odbornou supervizí prof. MUDr. Jána Praška. Csc. Tím dnem D a hodinou H má být 20. červen 2023.

Bezpečnost zajistí elektronika

K dispozici bude pacientům kromě klasických terapií i cvičná kuchyňka, která je pro duševně potřebné jednou ze stěžejních místností jejich domácností. „Smutnou skutečností bývá až o 20 let nižší věk dožití těchto pacientů,“ krčil rameny Martin Hollý, když vysvětloval její potřebnost.

Akutní příjem je pro transportované vybaven dokonce luxusním sprchovým koutem, čímž je proces příjmu těchto osob pozvednutý na evropskou úroveň.

Pokoje jsou již ve standardu nízkolůžkovým prostředím, zpravidla pro dvojici pacientů, z nichž každý bude vybaven elektronickým náramkem. Ten zabezpečí nejen vstup do ložnice, ale i uzamčení osobních skříněk s věcmi. Riziko případných ztrát věcí hospitalizovaných je tak sníženo na neznatelné minimum.

Potřeby v oblasti duše stát přehlíží

Vedlejším produktem léčebného procesu je zbavení jakýchkoliv závislostí. „Každý ubytovaný bude mít k dispozici protinikotinovou náplast,“ vysvětlil ředitel CEDRu, jak se přezdívá Centru duševní rehabilitace, MUDr. Hollý.

Počet duševně potřebných v české populaci roste a investice státu jsou v porovnání s exponenciální křivkou příjemců péče na velmi nízké úrovni. Spolu se zvyšujícím se věkem dožití se také dá očekávat razantní nástup silných ročníků s výraznou potřebou pomoci.

Na reálné nebezpečí je potřeba se připravit a ne jen čekat a sledovat se zatajeným dechem, co přijde a jak se bude vyvíjet. Podobnou situaci, která dnes panuje v českém školství, kde jsou mezi nepřijatými na střední školy i jedničkáři a hovoří se o státním kolapsu, nelze dopustit ve zdravotnictví.

Dá se říci, že řecký investor Sotirios Zavalianis, úspěšný podnikatel v českém zdravotnictví, rád sází. Nyní investoval díky vstřícnosti financujících bankovních domů do oblasti duševního zdraví. Pokud mu záměr vyjde, bude z něj těžit především český pacient.

Ono totiž pacienty s duševní chorobou často doma mít ani nejde. Ti potřebují vedle multioborového přístupu i vysoce odbornou péči.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Související témata:

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz