Hlavní obsah
Názory a úvahy

Ministr si myslí, že hypotéka není problém. Změna preferencí jasně a rychle

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: pexels.com

Byt vyklízí. Prodali ho, neměli na hypotéku.

Občas se politici podivují, kde se ztrácí hlasy jejich přiznivců, když ve volbách jim přece dalo hlas tolik lidí. Nemusí příliš přemýšlet. Stačí, aby na nevyváženou situaci nereagovali neuváženě. Jinak jim časem mohou zbýt oči pro pláč!

Článek

Velekolotoč, který svět nezažil, říkám si, když dlouhodobě pozoruji, jak se vyvíjí forma státních podpor třeba na bydlení. Jaternice, kterou svět neviděl, vzpomínám si chvilkami na pohádku.

Možností je prodej

Podporu udržíme, lidé musí mít kde bydlet. Militantní dokonce přichází s ideou, že bydlení je právo. Mediální zpravodajství začíná být syceno i osudy těch, kterým hypotéční splátka poskočila. Třeba z 16 tisíc na 32. Podpora, kterou sliboval ministr Jurečka, je však po dnešním ministrově prohlášení, že lidé s hypotékami problém nemají, fuč.

Pro osekané rozpočty domácností pořádná rána! To už není jen o odškrtnutí hlavní rodinné dovolené a přeplánování cesty na chalupu k babičce spolu se změnou stravovacích návyků. Z másla na margarín, maso k obědu ne každý den, ale 2× do týdne. Častěji pak také rajčata ze zahrádky a oddělení zeleniny v supermarketu jen jako procházka galerií.

Někteří rádci pana ministra Mariána Jurečky z KDU-ČSL říkají, že klienti hypotéčních spořitelen a bankovních ústavů, kteří hypotéku splácí, mají také jiné možnosti.

Podpora pro bohatší

Fantazii se meze v tomto případě nekladou, jiné možnosti jsou vždy.

Nemovitost na hypotéku prodat, zaplatit dluh bance, najmout si byt a stát se příjemcem sociální dávky s názvem doplatek na bydlení.

Přímo tak tedy podpořit někoho, kdo je úspěšnější a bohatší, aby se mu jeho investice do nemovitosti lépe zúročovala, pokud už hypotéku nesplácí. Že na této variantě bude státní rozpočet tratit, to asi pana ministra nezajímá.

Očekávání vyhasínají

Respondenti agentury pro výzkum veřejného mínění STEM přisuzují za květen 2023 podporu KDU–ČSL ve výši 1,7%, což není cifra, která by otevírala brány Poslanecké sněmovny.

Předseda Jurečka se snažil dostat se z pole své rodinné farmy, na které hospodaří, na výsluní již v roce 2008. To se mu nepovedlo. Úspěšný byl až v roce 2013, kdy oblékl poslanecký trikot. Záhy se postavil i do čela pelotonu a odchod na odpočinek s kolegy z ČSSD ho minul díky bravurní otočce směrem doprava a přimknutí se ke koalici SPOLU.

Kdyby kariéru Mariána Jurečky popisoval legendární sportovní komentátor Robert Bakalář, možná by si neodpustil dodat, že i to se stává. I supernaděje v dospívání může zhasnout. Je to 15 let, co se Marián pokusil prorazit a očekávání v něj vkládaná mohou být investicí do slepé uličky, pokud se mu nepodaří znovu přilepit se k hezkému dresu.

Stává se to nejen ve sportu, ale i v životě. V tuto chvíli se zdá, že v roce 2025 se celá lidová partaj bude dívat na brány budovy poslanců ve Sněmovní ulici z velkého odstupu. Na chodníku tak může zůstat spolu s parťáky ze STANu a TOP 09, kterým se také pomalu doskočiště na ministerstvech nebo ve Strakově akademii vzdaluje spolu se smrskáváním volebních preferencí stejně, jako se zvyšuje energie pro dobití Mount Everestu všem horolezcům s přibývajícími křížky v jejich kalendáři.

Zdroj: https://www.seznamzpravy.cz/clanek/domaci-zivot-v-cesku-pod-tihou-rostoucich-hypotek-rodiny-voli-krajni-reseni-pribyva-hadek-232499

https://www.seznamzpravy.cz/clanek/domaci-zivot-v-cesku-lide-s-hypotekami-nemaji-problem-rekl-jurecka-a-plan-na-pomoc-odvolal-232580#dop_ab_variant=963810&dop_source_zone_name=zpravy.sznhp.box&source=hp&seq_no=1&utm_campaign=abtest220_personal_layout_2_varB&utm_medium=z-boxiku&utm_source=www.seznam.cz

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Související témata:

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz