Hlavní obsah
Aktuální dění

Místo teploty moře se zajímám o bezpečnost. Cílem dovolené je Izrael

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: pexels.com

Izrael je místo přátelské životu.

O víkendu se mně zastavil dech. Iránský režim oznámil odpálení několika set dronů s náloží bomb, do pohybu se následně dalo i pár raket. Došlo k uzavření letového provozu nad zemí.

Článek

Pěšky ani autem se do příjemné dovolenkové destinace nedostanu, a tak jsem na Bookingu zrušil rezervaci ubytování. To si mohu objednat kdykoliv po obnovení leteckého provozu do země.

Dlouhodobý konflikt nehrozí

Na videa z míst konfliktu jsem se nedíval, nerad se stresuji. Sledoval jsem jen od soboty aktivity jednotlivých účastníků vyhroceného sporu.

Americký prezident Joe Biden vstal během soboty a rozhodl se k přesunu z víkendového relaxu do Bílého domu ve Washingtonu. Tím reagoval na sdělení iránského duchovního ájatolláha Sajjida Alí Chameneího, který dal světu na vědomí, že k útoku dojde.

Svými slovy dal zelenou nejvyšší bojové pohotovosti izraelských bezpečnostních sil. Aktivoval se systém bezpečnostních štítů, do chodu byla uvedena protiraketová obrana. Premiér Benjamin Netanjahu kdysi prohlásil, že žádný útok nezůstane bez odezvy. K zažehnutí dlouhotrvajícího konfliktu by však dojít nemělo.

Vítězství Izraelců bylo rychlé

170 dronů, 30 řízených střel a 25 balistických raket mělo za úkol zničit izraelskou obranu. Ani jedna nenašla přesně svůj cíl, během letu jich bylo 99 % zlikvidováno. Zraněna byla jedna osoba, beduínská holčička, neboť zbytky šrapnelu nalezly cíl v obydlí, kde žije.

Celý Izrael byl rozezvučen sirénami, které vyzývaly občany k obezřetnosti. Zdržování se v blízkosti protileteckých krytů. Čechům, kteří se nalézají v destinaci, doporučil zvýšenou obezřetnost i zastupitelský úřad. Spolu s instalováním místní bezpečnostní aplikace.

Spojené státy dnes hovoří o vítězství Izraele v krátkém střetu a věří, že ani Netanjahu nebude pokračovat se svojí zemí v dalších odvetných akcích vůči agresivnímu Iránu.

V nebezpečí je možné se evakuovat

Obranné mechanismy židovského státu jsou na velmi vysoké úrovni stejně jako disciplinovanost jeho obyvatel. Jde o lidi, kteří si váží svobody a užívají si ji plnými doušky. Historická stopa na národu je poznamenaná tragickými vzpomínkami. Holokaust, pogromy. Židovské růže jsou obsypány trny jako nikde jinde na světě.

Anketa

Připadá Vám Izrael jako bezpečná destinace pro dovolenou?
Nejel/a bych tam nyní ani za nic.
60 %
Pokud tam létají ostatní, proč ne já?
10 %
Až bude v místě a okolo klid, neměl/a bych s týdnem problém...
30 %
Celkem hlasovalo 10 čtenářů.

Před výjezdem do ciziny doporučuje české ministerstvo zahraničních věcí k různým destinacím sledovat doporučení na jeho webových stránkách. U Izraele je poznámka, že si každý může stáhnout mobilní aplikaci, informující o chování v krizových situacích (raketový nebo teroristický útok).

Pomoc na místě může i český zastupitelský úřad. V nejhorších případech nastává evakuace obyvatel a turistů z destinace. Jakkoliv.

Pokud dojde k obnovení leteckého provozu nad Izraelem, jsem pro sebe připraven opět rezervovat hotelové ubytování. Kromě plavání v moři a procházky u Zdi nářků mám v plánu každý den psát pro čtenáře Seznam Médium a fotit všechny zajímavosti. Odlétám 3. 5. na týden. Těším se na setkání s vámi.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Související témata:

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz