Hlavní obsah
Aktuální dění

Na svět se klube superúřad – Úřad práce bude propouštět. Dávka bude pro všechny

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: pexels.com

Práci jenom předstíral. Dostane padáka.

Kdo dosud šel na Úřad práce, udělal nejlépe, když se obrnil trpělivostí. Chcete se registrovat jako uchazeč/ka o práci? Čeká se ve frontě A. Přejete si doplatek na bydlení? Fronta B. Na něco jiného C, pak D…

Článek

Zážitky jako z hororových filmů, na jejichž konci často zůstala v žadateli křivda a oči pro pláč. Pokud projde novinka Ministerstva práce a sociálních věcí, spadne každému kámen ze srdce. Jedna dávka pro všechny žadatele, kteří splňují podmínky!

Úřad pomůže, kdy\ž člověk nezvládá

Nikdo se nemůže divit tomu, že výdaje státu v sociální oblasti bobtnají. Z kapes občanů polykají peníze energie, vysoké sazby hypoték, kultura, sport, oblečení, jídlo. V poslední době pak i neuvěřitelně zvednutá sazba DPH za pohonné hmoty.

Člověk tak jen s otevřenou pusou kouká a vnitrozemec závidí těm, co bydlí u hranic, kteří mohou využívat přeshraničních cest k lacinějším nákupům. Efektivněji se dá nákupní košík zaplnit nejen v Polsku, ale i v Německu.

Drahota tak ukazuje směr obyvatel s nataženou rukou pro dávky. A kola pomoci se roztáčejí tak, aby nikdo v Česku nezůstal na holičkách!

Chyby systému napraví úředník

Jednotná dávka, kterou dlouho připravovalo ministerstvo, tak cestu pro pomoc zjednodušší a ulehčí potřebným při jejím vyřizování. Už nebude nutné dodávat potvrzení o příjmech nebo výdajích několikrát za sebou, ale vše postačí jednou.

Plasticky připravená dávka tak pomůže každému podle jeho konkrétní situace. Systém jen vyhodnotí, na co kdo má nebo nemá nárok a koruny na přilepšenou najdou svého adresáta.

Kdo si naopak myslí, že se mu podaří promazané kolečko ošálit, odejde s nepořízenou. Chybovost je díky elektronizaci na nulové úrovni a pokud se bude kdokoliv domnívat, že sítem pomoci propadl, úředníci fyzicky prověří, jestli nedošlo k omylu.

Práce úředníků zůstane odborníkům

Současné vedení Úřadu práce již také zvládlo první krok. Oznámilo vnitřní poštou, že se bude propouštět. Souvisí to s odstraněním zdvojených agend.

Ne každý úředník z Úřadu práce se však musí bát o místo, šikovných není nikdy dost a ti dostanou šanci v rámci nového systému. Reálně tak mohou o teplé sesle přijít ti, kteří doposud vykonávali jen pomocný servis nebo se k práci moc nehrnuli. Kdo dbá o své průběžné vzdělávání, toho se to týkat nebude.

Občan by měl změny pocítit v nejkratší možné době. Místo zakaboněných úřednic se bude moci za přepážkou setkávat s motivovanými odborníky, jejichž jediným cílem je, aby klient odcházel v pohodě a spokojený.

Jde o výkop fungování nového systému, který když se povede, budeme se moci opět cítit v rámci světa lépe. Stěžejní úřad bude oproštěn od balastu a ve středu jeho zájmu bude ten, pro koho je určen. Člověk v tíživé situaci. Situace v oblasti trhu práce zůstává napjatá, ale není neřešitelná.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz