Hlavní obsah
Psychologie

Chaos ve spánku přinesou ručičky hodinek. Změna času klepe na dveře

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované.

Foto: pexels.com

Pozor, budeme přeřizovat.

Již tuto neděli si budeme muset zvyknout na nedospalá rána. Hodina denně nám bude scházet! Může se člověk vyrovnat se změnou času bez odborné pomoci? Citliví lidé určitě ne!

Článek

Počet pozdních příchodů do práce vždy dramaticky po celé Evropě vzroste ve chvíli, kdy se změní ručičky hodinek na časostrojích směrem vpřed. Lidé prostě rádi spí a pokud je jim do času jejich odpočinku uměle zasaženo, tělo se brání.

Rytmus se dá změnit rychle

Ano, zvykneme si, přizpůsobíme se. I když mnoho lidí tento relikt I. světové války, který se zavedl kvůli úspoře elektrické energie (prostě proto, aby se večer tolik nesvítilo), tiše trpí, až na výjimky neprotestují.

Přitom dochází k narušení jejich biorytmu, podávají slabší pracovní výkony, chce se jim během dne spát a po nějakou dobu zanedbávají i své koníčky…

Kdo se chce neklidu zbavit s co největším komfortem a co nejdříve, vyhledá si svého psychoterapeuta a pustí se spolu s ním do práce na kosmetických změnách u sebe samotného.

Účinná je především léčba slovem, protože vycházíme z prostého faktu, že jakákoliv porucha je formou naučeného chování, které je prostě nevhodné.

Pomoci si může také každý sám

Ono sice platí okřídlené, že starého psa novým kouskům nenaučíš, ale není to tak docela pravda! Když Ivan Petrovič Čechov zkoumal reakce psů na příděl žrádla, věk pokusných objektů nehrál u jeho experimentů žádnou roli a v daný čas nakonec slintal každý bez rozdílu na své biologické stáří.

Proces zapamatování si změny a přizpůsobení se realitě, se kterou nejde nic nadělat, jde pak ruku v ruce se vstřebáním faktu, že ke změně času prostě došlo.

Kde tedy chce za psychoterapii ušetřit, může si jen obsah tohoto mého sdělení zapamatovat, v neděli ráno si trochu zaklít pod vousy, přeřídit ručičku na hodinkách a v pondělí vstát z postele kvůli troše štěstí levou nohou a vyrazit do práce. Tam zcela jistě přijde na jiné myšlenky a vnímání světa se mu dá rychle samo do pořádku.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz