Hlavní obsah
Aktuální dění

Nad Tatrou sa blýska, hromy divo bijú. Do Čech s vízem, pane Fico

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: pexels.com

Území mezi svobodným a nesvobodným světem oddělují hranice.

Vypadá to, že se voliči u volebních uren našich sousedů rozhodli přepřáhnout opratě. Premiér Robert Fico zpochybňuje suverenitu Ukrajiny, ministryně kultury jeho vlády podporuje Rusko.

Článek

Jak si kdo ustele, tak si lehne. Slovensko se sice účastnilo všech akcí NATO po vypuknutí ozbrojeného konfliktu mezi Ruskem a Ukrajinou, integrovalo běžence před válkou, ale pod novým vedením otáčí. Vylidňování Slovenska tak může v klidu pokračovat.

Na Slovensku pšenka nepokvete

Jeden člověk medvěda nepřepere. Fico sice vsází na svoji prozatím neotřesitelnou domácí podporu, ale v cizině mu začíná ujíždět vlak! Čím dál tím více slovenských občanů také jezdí opačným směrem a úspěšně zapouští kořeny ve svých nových domovech. Najdeme je v Česku, Rakousku, Německu. Mnohým se již podařilo získat i občanství a jejich počet raketově roste.

1. 5. 2004 Slovensko vstoupilo do Evropské unie, v roce 2009 se stalo zemí s eurem. Letos by mělo slavit dvacetileté výročí, ale nejsem si jist, jestli někdo v Bruselu bude otevírat šampaňské na počest juniora. Spíše se může stát, že v bruselských kuloárech začnou lidé přemýšlet, jestli by si tento synek neměl sbalit svých pár švestek a jít na cestu životem sám.

Anketa

Patří Robert Fico podle vašeho názoru před trestní tribunál mezinárodního soudu?
Jednoznačně. Podle mě skončí je jeho v teplákách některého ze slovenských kriminálů.
61,1 %
Pokud se podaří na Slovensku vyšetřit trestné činy spojené s jeho osobou, může se pokusit obhájit. Do práce se soudům nemluví.
23,2 %
Co si to dovolujete? Robert je mým oblíbencem a ohovárať ho nenechám!
4,2 %
Má mandát a imunitu. Takže na něj jsou všichni krátcí!
11,5 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 95 čtenářů.

Zjištění mladých, že kde se narodili, jim pšenka nepokvete, se v dlouhodobém horizontu může projevit na úbytku počtu obyvatel Slovenska. Demografická prognóza pak dá sama tušit, že důchody mohou být i pro seniory neudržitelně nízké. Jedna kapsa prázdná, druhá vysypaná.

Majetek může zmrazit seznam EU

Podobný scénář naznačil už evropský komisař pro spravedlnost, který de facto řekl, že jakýkoliv pokus o prolomení bariéry mezi justiční a výkonnou mocí Slovenska povede k zavření kohoutů s eury, které do země tečou. Sliby Roberta Fica pak lidé košíky u pokladen nenaplní!

Poslance Evropského parlamentu, kteří byli na Slovensku legitimně zvoleni, vykonávají svůj mandát a Fica v Bruselu kritizovali, označil slovenský premiér za vlastizrádce. Jak se z lesa volá, tak se z lesa ozývá, říká se.

Evropská unie svým nařízením vydala již po obsazení Krymu v roce 2014 seznam fyzických a právnických osob, kterým se „za politiky narušující svrchovanost a nezávislost Ukrajiny nebo bránění působení mezinárodních organizací na Ukrajině“ zmrazí majetek. Ten se neustále rozšiřuje a není omezen státním občanstvím Ruska ani Běloruska.

Jeden z tuctu špinavců

Své místo na něm mají nejen prezidenti Vladimír Vladimirovič Putin, ale i Alexandr Lukašenko. Jako poslední je pod číslem 1412 uveden Jan Petrovsky, představitel polovojenské organizace. Jde o neustále aktualizovaný a doplňovaný dokument.

Číslo 1413 tak nyní může být bez nějakých větších či dalších cirátů obsazeno slovenským premiérem Robertem Ficem. Nebylo by se čemu divit, italský server Politico nedávno právě Fica zařadil mezi „tucet špinavců“, tedy „nevítaných hostů“ na Světovém ekonomickém fóru, které se konalo minulý týden v Davosu.

Jak by se zachovala Česká republika, jde v tuto chvíli jen těžko předvídat, ale pokud by Slovensko dostalo z Evropské unie padáka, s největší pravděpodobností by došlo k znovuzavedení vízové povinnosti s touto zemí. Na hranicích by tak celní orgány zcela jistě kontrolovali i Roberta Fica, má-li oprávnění ke vstupu do svobodného Česka.

Nad Tatrou sa blýska, hromy divo bijú, začíná slovenská státní hymna. Věřím a doufám, že současná situace u sousedů je jen úkrokem na scestí a nepůjde o setrvalý stav. Pokud by však příklon k Rusku a Bělorusku trval, mohlo by jít o nevyzpytatelného souseda. Ten se může objevit kdekoliv a z ničeho nic. Vzpomeňme si na český film Vlastníci, kde se řeší obyčejné věci obyčejných lidí na jedné ze schůzí členů společenství vlastníků jednotek…

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Související témata:

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz