Hlavní obsah
Lidé a společnost

Násilí mezi dětmi vystrkuje růžky. Předvádí se

Médium.cz je otevřená blogovací platforma, kde mohou lidé svobodně publikovat své texty. Nejde o postoje Seznam.cz ani žádné z jeho redakcí.

Foto: pexels.com

Za vznikem partiček stojí často nuda.

Jsou děti, které sní o tom být vůdcem bandy, která přepadne vlak plný pytlů peněz, pak budou „za vodou“ i bez kapesného… Výchova a správné příklady to spraví. Pokud se to nepovede, je problém.

Článek

Může to být i partička, kterou potkáváte právě v místě svého bydliště… Jako v každé skupině, panují v ní hierarchie. Nováčci si musí své místo na slunci najít pod vedením zkušenějších mazáků…

Starší jsou boomeři

V Česku se sem tam začínají objevovat také. Města Jablonec nad Nisou, Tábor, Brno a jiná už mají své zkušenosti. Život teenagerů zahleděných na displeje svých mobilních telefonů do sociálních sítí přináší první červavé ovoce!

Kde se v dětech, které ještě nedávno rodiče vodili do školy za ruku a stáli s nimi na přechodech, aby je nesrazilo auto, bere agresivita? Důvody sociálně patologických jevů je možné hledat často právě v domácnostech, kde vyrůstají.

Anketa

Jakým způsobem vás rodiče chránili před vlivem nevhodných partiček?
Nijak. Vlastně jsem rád/a, že jsem se žádné party nechytl/a.
50 %
U nás v rodině vyřešil všechny problémy sport.
0 %
Nebyli jsme nikdy o samotě, často jsme byli na nejrůznějších výletech.
25 %
Já miloval/a knížky a pak jsem o nich vyprávěl/a rodičům, když přišli z práce.
25 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 8 čtenářů.

Prostor, který je dospívajícím věnován, je minimální. Není to o tom, že by se děti nechtěly se svými zážitky svěřit, ale naráží na neprostupnou zeď nepochopení. Boomeři jsou pro ně krindžovatí a zbytečně tryhardytí. Nevíte, o čem je řeč? Starší jsou prostě v jejich očích trapní, protože všechny zbytečně hrotí.

Za trest myli nádobí

„Co čumíš?“ Ozve se z klubka chlapců a dívek, kterým ještě teče mléko po bradě a zapalují si u obchodního centra své první cigáro. Někdo se pokřižuje a jde dál svou cestou, ale jak správně zareagovat? Co se v mládí naučíš, ve stáří jako když najdeš: „Máte problém, děcka?“ Vyvolá reakci. Zpravidla se rozutečou. Domů, k maminkám a tatínkům, do svých dětských pokojíčků.

Taktika přehlížení ostnů, které vyčnívají z partičky, je totiž koledováním si o jejich růst. Ten pak může překročit mez. V Jablonci tak díky tomu obyvatelé zažili, že starší děti si dodaly falešné odvahy a po menších chtěly peníze.

Intenzivní policejní prací spadla po čase klec. Vzhledem k věku agresorů, kterým nebylo více jak 15, nebylo možné uložit ani podmíněné tresty, ale soud si poradil. Floutci tak za trest hrabali listí nebo umývali nádobí ve školních jídelnách.

Důležité je, aby se zakročilo bez prodlení. Tenká hranice mezi nemístným předváděním se v době dospívání a trestným činem, který si pak dítě odnáší do života v rejstříku trestů, může být otázkou několika dní, týdnů nebo měsíců. Od 15 let hrozí vejlupkům i kriminál! Děti jsou odrazem života svých rodičů. Ke klidu stačí málo. Věnovat svým dětem čas.

Zdroj:

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Související témata:

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz