Hlavní obsah
Láska, sex a vztahy

Násilí mezi partnery nemusí být jen fyzické. Pláč vztah neupevní

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: pexels.com

Včera slíbil, že agresivní nebude. Dnes měl pocit, že mu byla nevěrná.

Myslela si, že je to fajn. Byla s ním čtyři dlouhé roky. Dnes už potřetí končí. Dvakrát spolu bydleli, dvakrát se stěhovala pryč. Proč se vrátila? „On se rozplakal a mně ho bylo líto,“ zašeptala.

Článek

Lítost není dobrým základem pro dlouhodobý plně vyrovnaný vztah. To, že jedna strana neví, co vlastně od života chce, nelze brát jako důvod k odpuštění. Zbytečně se pak oba plácají v kruhu, i když každý může být spokojenější jinde!

Omluva řešení přinést nemusí

Lítost je specifická emoce. Slzy ji mohou zvýraznit. Pokud jsou upřímné, může být vše v pořádku a dá se pokračovat i ve vztahu. Jsou-li však jen závojem pro manipulaci, jde o cestu do pekla.

Pláč přitáhne pozornost nejen okolí, ale v  soukromí i toho, koho se zdánlivě netýká. Pokud pláče muž, měl by si uvědomit, že lítost nad sebou samým v sobě skrývá i morální závazek. Já to příště neudělám. Budu pozornější, nebudu dělat to a to.

Nemusí to totiž platit úplně vždy. Své mohou ve vzpomínkách vylovit ženy a muži, kteří se stali oběťmi domácího násilí. Agresor/ka zpravidla svého chování lituje, ale s o to větší intenzitou a razancí může situaci opakovat.

Ekonomický teror

Násilí se mezi partnery se prohlubuje zejména v situacích, které s sebou přináší nejistota. Jeden z páru přijde o práci a začne druhému vyčítat, že doma nic nedělá. Nebezpečnou hru s ohněm však může zažehnout i zneužívání návykových látek. Stává se z člověka po vašem boku alkoholik? Buďte obezřetní!

Anketa

Dovedli byste pochopit agresi partnera/ky ve vztahu nebo manželství?
Nevím, možná ano. Někdy rád/a záměrně provokuji.
6,3 %
Ani omylem! Okamžitě bych se sbalil/a a odešel/la pryč.
57,9 %
Zažívám ji. Jen se to stydím říct svému okolí a nemám sílu odejít.
35,8 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 240 čtenářů.

Pokud dojde k jednoznačnému násilí fyzického typu, může následovat vykázání agresora/ky policejním orgánem ze společného obydlí. Je-li v něm pokračováno a nedojde k urovnání narušených vztahů, může dojít i k projednání věci před orgánem soudní moci a k uložení trestu.

Ovšem ono nemusí jít jen o fyzickou agresi, existují i různé ústrky psychického typu. Přijdete do krámu a zjistíte, že společný účet je právě pro vás zablokovaný a doma musíte u partnera/ky žadonit o peníze na nákup, i když vaše výplata na účet došla. Sem tam se neudrží a sprostě si na vaši adresu uleví.

Týrán může být i muž nebo senior

Při dlouhodobém vystavení atakům v domácnosti může u oběti dojít ke vzniku významných stresových poruch. Lidé se přestávají těšit z návratu domů a s hrůzou čekají, co ještě se může stát. V podobných situacích je dobré zvážit rychlé ukončení vztahu a odstěhování se do bezpečí.

Ono totiž nejde jen o uzavřené akty mezi partnery či manžely, za poškozené jsou považovány i nezletilé děti, pokud jsou svědky toho, jak jeden druhému ubližuje. Do dospělého života si totiž z takto toxického prostředí odnáší nezdravý vzor řešení konfliktů.

Pomoc lze přitom nalézt rychleji, než se zdá! V Česku je poměrně rozšířená síť neziskových organizací pro ženy v tísni. Hůře jsou na tom týraní muži nebo senioři, o nichž vznikají v současné době především studie. Návazné pomoci se pak ovšem věnují specializované organizace, které podezřelým dokážou zatnout tipec na to tata!

Civilizovaný svět má svá jasná pravidla. Kdo je nechápe nebo nechce chápat, tomu je může připomenout policejní orgán nebo justiční aparát. Pokud by kdokoliv z týraných osob netušil, kam se obrátit, může o radu požádat nejen psychoterapeuta ve svém okolí, ale i praktického lékaře. Věřit slzám agresorů se nevyplácí.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Související témata:

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz