Hlavní obsah
Finance

Našli, moji rádcové, našli? Nenašli? Podepíšu novelu? Nepodepíšu?

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: pexels.com

Quo vadis, pane prezidente? (Kam jdete, pane prezidente?)

Posmutnělý král s korunou na hlavě oslovoval své rádce v legendárním snímku Pyšná princezna s otázkou: „Našli? Nenašli?“ Zdá se, že se v něm vidí i prezident Petr Pavel. Podepíše novelu zákona o penzích? Nepodepíše?

Článek

Ve čtvrtek večer se k jednání sešli prezident Petr Pavel s premiérem Petrem Fialou. Jak za šéfem vlády zaklaply dveře, přišla z úst tiskové mluvčí Hradu Markéty Řehákové jasná odpověď na otázku, ke které dosud nikdo neznal odpověď. Jak to bude s prezidentovým podpisem pod novelou zákona, díky kterému senioři ostrouhají? „Pan prezident má výhrady, možná podepíše později.“

Udělal zmatek

To platilo koncem pracovního týdne. Ve čtvrtek. Kdo si ale myslel, že prezident bude mít výhrady zásadní, byl vedle jak ta jedle. Neuplynulo ani 24 hodin a prezident změnil názor. Novelu podepsal.

O měsíc se tak posune její účinnost, už nyní jde o platnou právní normu, i když doposud neúčinnou.

Pomyslné body u opozice, která byla zcela zásadně proti přijetí novely, prezident nezískal. Podpora však nepřišla ani od vlády. Jak tomu vůbec může rozumět občan?

Vrtošivý stařík…

Je pravda, že prezident má na podpis zákona 15 dní. Aby novela mohla platit od 1. září, musel by ji prezident podepsat 31. 8. Podpis o den později znamená posunutí účinnosti o měsíc. To všechno vědí politologové.

Volič se detaily nezaobírá. Jako kandidát se prostě jejich favorit o fous lépe usmíval než protikandidát a možná byl trochu střízlivější než druhý v pořadí. Šediny a představa muže na rychlém oři mohla přilákat romanticky založené.

Ruleta života je však rychlá. Buď padne černá nebo červená, nula je jen náhoda. Život nebo smrt. Černá nebo bílá. Prezident musí sám zvážit, jestli mu stojí za to, aby začal dostávat pověst vrtošivého staříka. Kdo ho zná, ví, že to není pravda. Kdo ho nezná, může si myslet cokoliv o počínajícím Alzheimeru.

Anketa

Jaký máte názor na hrátky politiků mezi sebou na veřejnosti?
Vůbec mě nezajímají. Ať si dělají, co chtějí.
0 %
S napětím sleduji zprávy a analyzuji každý jejich krok.
75 %
Očekávám od nich rozumnou správu věcí veřejných, proto jsem je volil/a.
25 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovali 4 čtenáři.

Pověst si buduje každý z nás takovou, jakou chce. Je čistě na Petru Pavlovi, kterou cestou se dá. Z úřadu by však neměl dělat Rubikovu kostku a občana napínat svojí hrou podepíšu nebo nepodepíšu. Usmát se jako volič mohu nad prezidentovým ježděním na motorce, které mě nijak nepoškozuje. Pokud se díky jeho podpisu nebudu moct dostat do předčasného důchodu tak jako dnes, to už mně zasáhne na místě velmi citlivém!

Zdroj: https://www.csfd.cz/film/10094-pysna-princezna/prehled/

https://www.novinky.cz/clanek/domaci-politologove-pavel-chtel-vladu-poucit-dal-ji-za-usi-ale-komunikace-byla-podivna-40442296

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Související témata:

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz