Hlavní obsah
Psychologie

Nečekané zjištění během dovolené. Myslíte na práci

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: pexels.com

Odevzdal jsem do práce opravdu úplně všechno?

Dovolená je od toho, aby během ní člověk nabral síly k dalším pracovním výkonům a pořádně si odpočinul. Kdo se nedokáže odpojit od obživy ani během těch pár dní v roce, měl by se nad sebou zamyslet.

Článek

O tom, že „něco“ není v pořádku, svědčí neustálá snaha být v kontaktu s chlebodárcem. Vyřizovat pracovní hovory u moře „jen“ dopoledne se může lehce přesmýknout v práci celý den. Telefony, maily, psaní objednávek, kontrolování kolegů na pracovišti, které je vzdáleno stovky nebo tisíce kilometrů. Je to normální?

Okolí může na problém upozornit

Pokud člověk dokáže zareagovat na úpěnlivé zvolání nejbližšího okolí, které radí, aby vypnul a on opravdu vypne a jde šnorchlovat nebo vyrazí na procházku starobylým centrem letoviska, dá se říci, že je ještě vše tak, jak má být.

Jestliže však příbuzné či známé odbyde mávnutím roku s tím, že se jim bude věnovat hned po snídani a na ni ani nedorazí, protože je zrovna na online poradě, je něco v nepořádku.

Možná přichází čas, kdy by mu okolí mělo naznačit, že v jeho přístupu je cosi nezdravého a měl by začít uvažovat o odborné pomoci.

Chybí sebereflexe, přichází propad

Návštěva psychoterapeuta nebo psychologa může být nejen prevencí, ale i záchrannou brzdou pro další život.

Dalšími kroky ve funkčních vztazích totiž bývá podání žádosti o rozvod, po kterém však nemusí přijít kýžený klid pro pracovitého člověka, ale jeho postupná izolace ze společenského života.

Nejdříve se odtáhne manžel nebo manželka, pak přijdou děti, sousedé, známí a člověk ani neví jak a je najednou nikoliv tím usměvavým a milým společníkem, který vždy přináší dobrou náladu.

Ztráta zájmů je plíživá

Nemá mu kdo uvařit, začne se šidit při nákupech, protože hotovky jsou hotovky, proč si vše neulehčit? A začne pozvolna přibírat na váze.

Utřít prach doma? To přece počká.

Vyžehlit košili po vyprání? Vždyť si toho nikdo nevšimne.

Podívat se na oblíbený seriál? Lidé ve vinárně nebo hospůdce jsou příjemnější a dá se s nimi bavit. Jsou rozhodně lepší než v posilovně. Proč jsem tam vlastně chodil?

Odborníci ze Všeobecné zdravotní pojišťovny mají jasno. Vyhořením a selháváním je ohrožený každý pátý Čech. Nejvíce nebezpečným je pro ztrátu návyků věkové rozpětí mezi 40 – 50 lety. Pomoc může nalézt každý díky rozšiřující se nabídce psychoterapeutických služeb, na které lze nyní získat i příspěvek od pojišťovny.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Související témata:

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz