Hlavní obsah
Psychologie

Nejezdil výtahem, chodil po schodech. Fóbie se dá odstranit

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované.

Foto: pexels.com

Zdroj obav - výtahová kabina.

Jen málo lidí si dovede představit, jak náročný je život s nějakým druhem psychického omezení. Fóbie přitom může výrazně narušit běžný život člověka! Kdo ze čtenářů zkusí opustit komfort výtahů a vrátí se k chůzi po schodech?

Článek

Vladimír zdědil byt po babičce. Že nepůjde o procházku růžovou zahradou však vůbec nemohl tušit! Se smrtí blízkého člověka se vyrovnal poměrně rychle a sám, ale když přijížděl k panelovému domu na sídlišti, kde byt je, přicházelo na něj bušení srdce.

Problémy před okolím tajil

Každým krokem, kdy se k domu blížil, se cítil hůře a hůře. Když poprvé vstoupil do výtahu v domě, kde už babička nebyla, nedokázal zmáčknout tlačítko s číslicí. Srdce mu divoce bušilo a ruce nebyly schopny zareagovat. Vystoupil a šel pěšky.

Přestože měl tyto pocity, do domu se nastěhoval, aby bydlel ve svém a nemusel platit nájem, který se neustále zvedá. Už čtyři a půl roku chodí ráno po schodech a dolů a když přijde z práce, tak si oněch pár pater vyšlápne. Výtahy nepoužívá vlastně nikde a nikdy.

Nejdříve se bál komukoliv o svých pocitech říci. Děsila jej představa, že by se stal předmětem nechtěného zájmu svých kolegů. Odbornou pomoc vyhledal až ve chvíli, kdy na internetu zjistil, že fóbie se dá úspěšně řešit pomocí psychoterapie.

Než se dostal na řadu v naší ordinaci, uběhlo dalších pro něj nekonečných pár dní.

Vyslechl jsem si jeho příběh a nabídl mu dvě cesty, pomalejší a rychlejší. Vzhledem k Vladimírově touze zbavit se problému co nejrychleji, jsme přijali kontrakt, který dával naději, že do tří měsíců bude po fóbii.

Úspěch v léčbě díky hypnóze

Abych zjistil příčinu nepříjemných stavů, zvolil jsem jako formu léčby hypnoterapii.

Na prvním společném terapeutickém sezení jsem provedl test hypnotability klienta, čímž jsem si ověřil správnost zamýšleného postupu. Vzhledem k tomu, že klient reagoval pozitivně, seznámil jsem Vladimíra s procesem uvedení do transu a napoprvé jsme společně realizovali relaxační hypnózu.

Po získání důvěry klienta ve zvolenou metodu léčby jsme při dalším setkání zavzpomínali zpětnou projekcí na uvíznutí ve výtahu v dětství.

Ideální informace k tomu, abychom pokračovali prostřednictvím hypnózy k odstranění negativních reakcí na okamžik, který odstartoval problém.

Následovalo ukotvení daných pocitů, pro jistotu však dvakrát po sobě. Poslední setkání jsem naplánoval mimo běžné pracoviště, setkání jsme si dali v obchodním centru, kde jsem Vladimíra doprovodil v navozené situaci k výtahu, kam už on sám vstoupil a správně zadal podlaží, ve kterém chtěl vystoupit.

Úleva, která pro něj přišla v neočekávaný okamžik, byla posledním terapeutickým setkáním, psychoterapeutická práce byla zdárně dokončena. Radost mně udělalo, když jsem od něj prostřednictvím whatsappu dostal video se záznamem o jízdě výtahem do bytu, ve kterém bydlí.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Související témata:

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz