Hlavní obsah
Hobby a volný čas

Nejstarší kostel v Čechách otevřel brány. Na posvícení se pilo a hodovalo

Médium.cz je otevřená blogovací platforma, kde mohou lidé svobodně publikovat své texty. Nejde o postoje Seznam.cz ani žádné z jeho redakcí.

Foto: pexels.com

Tradiční kolotoč.

Jsou zabijačka, koláče nebo husa znakem podzimu? Ne, s ročním obdobím nemá posvícení vůbec nic společného! Jde o vzpomínkovou slavnost na posvěcení kostela. Ta se odehrála kousek za Prahou.

Článek

Roztoky jsou nádherné místo nedaleko robustního pražského papalášského chrámu s názvem Hotel International, ale moderní dobou příliš netknuté. Lidé si tam vidí do talíře, spousta jich ještě chodí do kostela a dovedou se dobře bavit!

Koktejl příjemných ingrediencí nemohl být lepší, když lektvar připravovalo Sdružení místních čarodějnic. V neděli se tak prostor kolem kostela sv. Klimenta z roku 874 v Žalově, jedné z roztockých částí, zaplnil. A hned první návštěvníky vítala muzikální skupina Roztockých dětí místní pěvkyně Vlaďky Drdové!

Pak se během dopoledne na pódiu střídala flašinetářská famílie z nedalekých Středokluk a mezi publikem si sem tam razil cestu harmonikář Roman Malý. Všichni v působivých krojích, které nesly nádech staročeského života.

Nezahálel ani kostel, do něj mohl každý místní i přespolní, který dorazil, aby se seznámil, jak to nyní v příměstském údolí žije. Na vkusně vyzdobených stáncích byly největším lákadlem zabijačkové dobroty a laskominy v podobě prdelačky a tlačenky, která zmizela jako první!

Kdo přišel po třetí hodině odpolední, už ostrouhal, protože se doprodávalo. Ceny byly sice vyšší než v supermarketech, ale pohodová zábava i mně vytáhla z kapsy čtyři stovky a domů jsem odjížděl spokojený. Měl jsem přece porci polévky, kachničku se zelím a na cestu jsem si nechal přibalit sádlo se škvarkama! Kdyby takto žila každá obec, jo, to by byl na světě ráj…

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Související témata:

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz