Hlavní obsah
Lidé a společnost

Někomu sladkosti, jinému uhlí a brambory. Mikuláš s čertem klepou na dveře

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Pexels

Zlobivci by se měli mít na pozoru.

Advent je v plném proudu. Některé děti již počítají dny do Štědrého dne, ve kterém očekávají svoji nadílku. Psaly přece dopisy Ježíškovi, aby splnil jejich přání. Předzvěstí je návštěva Mikuláše.

Článek

Do pololetního vysvědčení, na kterém může být dvojka z chování a po ní i dusná rodinná atmosféra, je ještě daleko. Přesto v domácnostech s rozzářenýma dětskýma očima přišel den, ve kterém dochází k bilancování.

Strach by neměl růst

Obavy a strach mohou přerůst do nebezpečné fobie, kterou řeší odborníci na lidskou duši, ale této situaci se dá dobře předejít. Každý sklízí to, co zasil. Pokud právě s vaším robátkem ve škole „čerti šijí“, neposedí, může být středem zájmu členů kantorského sboru.

A pak se kupí jedna poznámka vedle druhé! Vykřikuje. Hází houbou. Nepřinesl domácí úkol. Prosím, domluvte, neměl/a opakovaně přezůvky.

Anketa

Jaké jsou vaše vzpomínky na návštěvy čerta s Mikulášem?
Jako dítě jsem před jejich příchodem brečel/a. Měl/a jsem z nich respekt a co jsem slíbil/a, jsem splnil/a.
40 %
Strach jsem neměl/a žádný. Věděl/a jsem, že jde jen o maskované lidi.
0 %
Těšil/a jsem se. Odřikal/a jsem básničku a dostala odměnu. Pak byl až do konce roku klid.
60 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 20 čtenářů.

Jde o situace, které mohou dítěti totálně znechutit školu jako instituci a v ní i procesy, které se odehrávají. Snížená známka z chování je pak jen třešničkou na dortu ne příliš hezkých známek. Je to jako, když se spustí lavina. Uvolnil se kamínek a všechno padá směrem dolů a ještě níže!

Investice do dětí se vyplatí

Mikuláš s čertem pak dítěti přináší nejen možnost vypovídat se ze svých strachů, svěřit se imaginární osobě, která právě přišla do předsíně, ale také říci něco o svých plánech. Tajné touhy pak může pomoci naplnit právě rodič!

Už si budu uklízet hračky. Každý den se podívám do notýsku, abych nezapomínal/a psát domácí úkoly. Budu se doma učit, abych neměl/a špatné známky.

Něco děti zvládnou samotné, s jiným však budou potřebovat pomoci. Pokud žijí v domácnosti, kde jsou jen trpěny, moc toho nezmohou. Důležité je pro rodiče poslouchat a vysvětlovat. Učený totiž z nebe nespadl a jen opakování je matkou moudrosti. Každá investice do dítěte se může stonásobně vyplatit!

Připomínáme si řád

Kdo si myslí, že dětské problémy zmizí s návštěvou tradičních bytostí, je vedle jak ta jedle! Jde totiž opravdu jen o návštěvu. U někoho stráví převlečení lidé čtvrt hodinky, u jiného půl. Nejsou zde však od toho, aby kohokoliv vychovávali.

Jejich rolí je v dnešní době jen připomenout ratolestem, že existuje něco, jako je řád a pořádek. Bez něj bychom sami jako rodiče a prarodiče, tetičky a strejcové, neměli na růžích ustálo nikde a nikdy. Výchova je plně svěřena do rukou rodičů a děti jsou těmi, kteří si z dospělých berou příklady.

I my totiž chodíme do práce, ráno musíme vstávat a vykonávat více či méně organizované aktivity. Díky práci dostaneme jednou za měsíc výplatu a z ní se pak radujeme až do další. Slouží k zabezpečení našich potřeb. Pokud děláme dobře, sem tam se můžeme těšit z odměny.

Stejně tak děti, které se teprve učí, mohou díky návštěvě čerta a Mikuláše v doprovodu andělů získat další kompetence pro život. Uvědomit si, že je zde nějaký harmonogram, který je dobré dodržovat. Pokud ho umí a zvládají, jistě se budou těšit z pamlsků. Mají-li však rezervy, moc spokojeni být nemusí. Čeká je uhlí a brambory!

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Související témata:

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz