Hlavní obsah
Finance

Není důchodce jako důchodce. Přísavky na systému

Médium.cz je otevřená blogovací platforma, kde mohou lidé svobodně publikovat své texty. Nejde o postoje Seznam.cz ani žádné z jeho redakcí.

Foto: pexels.com

Jednodušší práci ve skladu si i vozíčkářka pochvaluje.

Ne každý důchodce odpracoval daný počet let, i když důchod pobírá. Výjimka z počtu let v robotě se vztahuje na osoby, které jsou uznány dočasně nebo trvale práce omezenými ze zdravotních důvodů.

Článek

Jde o některé invalidní důchodce. Ti mohou pobírat buď III. stupeň důchodu nebo I. či II. Podle toho, v jaké míře je snížena jejich schopnost plnohodnotného pracovního výkonu.

Částečný důchod znamená i částečnou práci

Plný invalidní důchod, ze kterého mají jeho příjemci žít, aniž by museli chodit do práce, je znamením poklesu práceschopnosti o nejméně 70%.

Kdo je ze stejných důvodů omezen méně, má buď I. stupeň (při poklesu o 35 – 49%) nebo II. (při poklesu výdělkových schopností o 50 – 69%). V těchto situacích se očekává, že si občan hledá do standardního příjmu práci na částečný úvazek podle svých schopností a možností.

Anketa

Pokud byste měl/a invalidní důchod I. nebo II. stupně, pracoval/a byste?
Jsem podnikavá/ý. Pokud by mi to zdravotní stav dovolil, začal/a bych podnikat.
6,5 %
Vůbec by mě nenapadlo něco dělat! Ať se postarají ostatní.
5,8 %
Podle svých schopností bych šla/el do práce, kde zbytku svého potenciálu vyžiju.
87,7 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 5828 čtenářů.

Je také dobré, pokud se nerozhodne zůstat doma, najít si práci, ze které mu je hrazeno zdravotní pojišťovně a správě sociálního zabezpečení. Pokud by práci nemohl sehnat, může se obrátit na Úřad práce a být veden jako nezaměstnaný.

Cesta do pekla

Se všemi informacemi je každý seznámen spolu s rozhodnutím o přiznání dávky. Pokud nerozumí, může se zeptat. Dokonce pokud čerstvý důchodce nesouhlasí s posouzeným rozsahem omezení, může požádat o přezkum.

Bohužel mnozí z těch, kterých se to týká, však vytěsní realitu a pokračují ve svých pochůzkách od lékaře k lékaři. S jediným cílem, zůstat už doma a nikdy nepracovat, jen být příjemcem dávky.

Cesta, kterou si volí, pokud není korunována úspěchem, směřuje do pekla. Pokud se rozhodnou nevykonávat žádnou činnost s účastí na pojištění, utěšeně jim roste budoucí beznaděj. A v rámci seniorského důchodového systému se jim také ručička na ose s odpracovanou dobou směrem vpřed neposouvá.

Promarněné šance

Jak léta běží, problémy mohou narůstat. Když jejich vrstevníci otevírají šampaňské a čekají na první zaslouženou penzi, částečně invalidní důchodci mezi nimi nejsou. Nemohou si totiž perlivý mok dovolit!

Jsou mimo a možná přemýšlí. Kde v životě udělali chybu, když jsou „tak“ nemocní, že nemohli pracovat. Mohli. Trh práce se mění a zrovna nyní jsme svědky toho, jak se v mnoha firmách hledají lidé na částečné úvazky.

V pátek přišla konzultovat možnost přidělení sociálního bytu do mé kanceláře dáma ve středních letech: „Mám částečný důchod, měla jsem před čtyřmi lety autonehodu, ale to jen doktoři špatně mé nároky posoudili,“ vysvětlovala. Otázku, jestli si hledá přivýdělek, zamluvila: „Teď dostanu snad už plný.“

Může, ale nemusí, i když ho chce. Jedna moje známá, co má také invalidní důchod, nebrblá. Každé ráno dojde k autu, složí berle a jede do školy učit. Jarních prázdnin si nyní užívá v maďarských termálech. Ví, že od nikoho nic nedostane a těší se na penzi, až si konečně trochu odpočine. Také se nechce cítit jako přísavka na systému.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Související témata:

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz