Hlavní obsah
Zdraví

Boj s kouřením chce disciplínu. Vyhrát nad zlozvykem může každý

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: pexels.com

Kouření už není in.

Nedělní poledne. Někde se lidé schází u společného stolu, aby strávili čas spolu. Jeden vypráví, ostatní poslouchají. Co nového se stalo? Táta tento týden zatočil s kouřením! Ostatní ho obdivují.

Článek

Radost má manželka a i již odrostlé děti jsou mile překvapeny. Tatínek kouřil skoro celý život a nyní se mu konečně podařilo s cigaretami zatočit! Všichni mu říkají, že je dobrý a jak jsou na něj hrdí.

Lež má krátké nohy

I on by chtěl přestat kouřit, jen se mu to prostě zatím nepovedlo. Stejně jako pokaždé, když se rozhodne něco udělat. Prostě v sobě zatím nenašel dostatek vůle.

Se zlozvykem se ve skutečnosti podařilo zatočit tatínkově kolegyni v práci. „Hrdina“ tohoto příběhu sedí u stolu se společným obědem, krabičku cigaret schoval v autě, které má zaparkováno před barákem. „Raději budu chodit častěji na procházky,“ říká nadšené rodině.

Prostě lže a chlubí se cizím peřím. Sám v sobě má rezervy a ví o nich. Jeho lež, pokud praskne, nikoho cizího nepoškodí. Zklame v zásadě jen sám sebe. Venku stačí náhodné setkání s upovídanou sousedkou, která stejně vše neprozřetelně vyzvoní: „Potkala jsem vašeho manželka venku, šel si zapálit, slušelo mu to, kde jste mu koupil tu novou bundu?“

Pokud by se spolustolovníci u nedělního společného stolu chtěli soustředit kromě krmě i na odhalení zbytečné nepravdy, stačilo by jim pozorovat řečníka. Úspěch může líčit s lehce oroseným čelem nebo očima uhýbajícíma přímému pohledu. Pozornější si mohou všimnout i nervozity a třeba pohrávání si s některým předmětem na stole.

Rozpaky ze sebe samotného člověka prozradí sice mimovolně, ale zcela určitě.

Jde o osobní rozhodnutí

Nevhodná je zbytečná manipulace s nejbližším okolím, která spolustolovníkům jen ukazuje, že formou řešení vlastních problémů je úniková varianta. Ta se může šířit jako epidemie, a i když u stolu v rámci rodiny na první pohled nevadí, při řešení životních situací může mnoha lidem zkomplikovat život.

Taťku přece stejně všichni znají a nepřekvapí je, že svůj boj se závislostí prohrál. Stejně jako před půl rokem, dvěma lety a vlastně pokaždé, když se „slavnostně“ rozhodl své závislosti se zbavit.

Kdyby mlčel, udělal by lépe. Jeho dobré vlastnosti převažují nad jeho slabinami a všichni ho mají rádi takového, jaký je. Kouření je jeho svobodným rozhodnutím. Nedoporučil mu ho praktický lékař kvůli vyššímu tlaku a nesouhlasí s ním ani jeho nejbližší, kteří nikdy vábení tabákového průmyslu nepodlehli. To vše ví a jak se zachová, je jeho věc.

Pokud se člověk opravdu rozhodne zatočit s některým ze svých zlozvyků a zná své rezervy v oblasti vůle, nemusí se přetvařovat ani bát. Nikdo mu nic vyčítat nebude! Není ani nic těžkého požádat o pomoc odborníka v rámci některé specializované terapie. Ve dvou se to táhne lépe.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Související témata:

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz