Hlavní obsah
Zdraví

Neschopni uvařit, ujít patro, obléknout se. Pro asistenta 880,- Kč měsíčně

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: pexels

Chlapec bez nohou na vozíčku vpravo patro opravdu nesejde, jídlo si neuvaří.

Kdo si myslí, že potřební jen vysávají systém, měl by se probudit. Iluze je krásná věc, ale realita může často i bolet. Navýšení příspěvku na péči se odkládá. Platíte si sociální pojištění celý život, dostanete almužnu.

Článek

Důvodem pro odklad je velké množství pozměňovacích návrhů. S nimi se dosud ministerstvo práce a sociálních věcí nevypořádalo. Dámy a pánové se na všechny kouknou ještě jednou.

Rozhodují nezvládnutá kritéria

Příspěvek na péči je určen osobám, které z nejrůznějších důvodů ztrácejí svoji samostatnost. Nemusí jít jen o seniory, ale i lidi v produktivním věku po prodělaném těžkém úrazu nebo stižené těžkými chorobami.

Její výše se pohybuje v rozmezí od 880,- Kč do do 19 200,- měsíčně. Rozhodující k určení výše je stupeň závislosti na pomoci třetí osoby z důvodu nezvládání základních životních potřeb. Ty jsou rozděleny do 10 kritérií a zahrnují všechny úkony, spojené se sebeobsluhou člověka (pohyblivost, komunikace, stravování, oblékání, hygiena, péče o domácnost a jiné).

Pokud člověk nezvládá tři, čtyři kritéria, dostane 880. Od pěti do šesti pak jde o příspěvek 4 400, sedm a osm pak „přinese“ do rozpočtu postiženého 12 800 a na nejvyšší částku „dosáhnou“ vlastně jen osoby ležící…

Nemusí se zvyšovat, ale i snižovat

Systém se občas zadrhne i při posuzování nároku na výši příspěvku. Bohužel na úkor konkrétních lidí, kteří jsou pak zůstávají totálně na holičkách.

Jak nedávno v médiích proběhlo, požádala o zvýšení příspěvku ze 4 400 na 12 800 žena, která na jedno oko vidí jen z 10 procent. K chůzi tak používá buď bílou hůl, nebo asistenta. Současně jde o osobu, která je postižena hluchotou jednoho ucha a má poškozený aparát fyzické rovnováhy.

Výsledek její supliky ministerským úředníkům? Kdo tipuje, že k žádnému posunu nedošlo, je vedle jak ta jedle. Případ se totiž sice nedostal ani do ruky žádnému očaři či odborníkovi z ušního, ale posuzován byl neurologem. Změna nastala - výsledkem je rozhodnutí o snížení příspěvku právě na oněch 880.

Nárazově mohou pomoci charity

Situace, spojená s tak výrazným dlouhodobým podceňováním a nedostatečným financováním potřeb zdravotně postižených vede nejrůznější charity k pilotním projektům, ve kterých se zjišťují skutečné náklady.

U vozíčkářky Kateřiny C., která byla zařazena do ročního programu, během kterého byla pokryta každá její potřeba, se zjistilo, že optimální částka příspěvku na péči o osobu na vozíku je cca 41 tisíc korun měsíčně.

Komu se zdá suma příliš velká, měl by vzít v úvahu k porovnání skutečnost, že stát v tuto chvíli cvaká bez mrknutí oka Vězeňské službě za každého odsouzeného ve výkonu nepodmíněného trestu odnětí svobody 1 500,- denně. To je o 4 tisícovky více, než by stála důstojná péče o handicapované.

Odhad potřeb je podhodnocený

Pokud resort práce a sociálních věcí odpískal i na přechodnou dobu zvýšení příspěvku na péči, ponechal nyní jeho příjemce v pasti.

Za 880 korun měsíčně jde stěží najít asistenta, který by splňoval odborná kritéria a nějakým výrazným způsobem pomohl, pokud není po ruce příbuzný a handicapovaný je odkázán na pomoc druhých.

Anketa

Jaká by podle vašeho názoru byla optimální výše příspěvku na péči?
Nechal/a bych příspěvek ve stávající výši. Podle mě se stát stará až dost.
3,6 %
Jeho výše by měla být navázána na průměrnou mzdu. Pomáhající profesionálové musí být zaplaceni,.
93,7 %
Pokud chtějí handicapovaní více, mají možnost přivydělat si v chráněných dílnách. Když máme šetřit, tak všude.
2,7 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 1137 čtenářů.

V přepočtu jde totiž o uhrazení čtyř hodin péče za měsíc. Vypadá to, že hloubení dna potřebných, kteří jsou závislí, nemá vůbec limity. Odhad nákladů na dorovnání potřeb je za hranicí slušně vymezených mantinelů a čím dál více se vzdaluje realitě.

Kdo je zdravý, může si blahopřát a být rád, že příspěvek na péči nepotřebuje. Také by měl doufat, že ho nikdy potřebovat nebude. Vyjít s ním se totiž už nedaří skoro nikomu. Handicapovaní se tak dostávají na vedlejší kolej, jejich hlas je v porovnání s hlasem odborářů slabý. Nezbývá jim nyní než doufat, že úředníci se s připomínkami vypořádají rychle a dále nebude uměle prodlužován stav, kdy na potřebné stát nemyslí.

https://www.parlamentnilisty.cz/zpravy/zdravotnictvi/Misto-12-800-Kc-dostala-880-Skoro-nevidi-ani-neslysi-urad-s-ni-zametl-742750

https://www.denik.cz/zdravi/paty-stupen-postizeni-prispevek-pece.html

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Související témata:

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz