Hlavní obsah
Názory a úvahy

Nevím, jestli dojedu do práce. Traktory se valí na Prahu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: pexels.com

Stroje se blíží ku Praze.

Bydlím v Praze u magistrály, a tak vůbec nevím, jestli se dostanu do práce nebo ne. Raději volám paní vedoucí, že kdyby cestou nastal problém, ozvu se jí. Dojde v Praze k šarvátkám s policií?

Článek

Nikdo nic neví. Exministr financí Kalousek má jasno. Na síti X napsal, že se budeme moci kochat prohlídkou traktorů, pořízených z našich dotací. Spíše to však vnímám jako zoufalý pokus zemědělců o stanovení vládních priorit!

Nejde poroučet větru - dešti

Produkce z českých polí by neměla zůstávat v kompostárnách nebo se zaorávat či nechávat hnít tak, jako se tomu děje dnes.

V některých evropských zemích to jde, jinde není ani snaha. Kromě morálního apelu vlády na nadnárodní řetězce. Ona totiž při podrobnějším pohledu i ta lacinější nutella zhořkne, když člověk dlouhodobě pozoruje, co ta Fialova vláda dělá.

Anketa

Jaký máte názor na blokování hlavního města dopravními prostředky zemědělců?
Mají zůstat doma a pokud je práce neuživí, ať dělají něco jiného.
0 %
Plně je chápu a podporuju. Vláda by se měla stydět.
100 %
Mně je to jedno. Já pracuji na home office, a tak z domu nemusím vůbec vycházet.
0 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 10 čtenářů.

Pokud jablko vyroste v českém sadu, mělo by se objevit na pultě obchodu v Čechách. Je zbytečné, aby se dávalo skrmit prasatům, když si na něm můžeme pošmáknout sami. To by ovšem české jablko muselo splňovat hokynářská kritéria, ale ono prostě nejde poroučet větru ani dešti.

Danění dotací je ukusování z podpory

Cesta k podpoře trhu existuje. Žádná evropská země nedaní svým farmářům dotace. Až na Česko a Slovensko. Ministr zemědělství tak chce udělat krok, který považuje za ústupek. Držgrešle pustí korunu?

Možná. Pokud bude protest dostatečně silný. Ono totiž vytváření podmínek pro zachování zemědělské soběstačnosti je v každé evropské zemi jiné. Tam, kde vládne zdravý rozum, mají vyhráno. Což dnes o Česku bohužel říci nejde.

Dotace je určena na podporu, stát by si z ní tedy neměl odsypávat do portmonky ani korunu! Jinak nemá smysl. Pokud si chce vláda na svůj provozní aparát půjčit, vede to nejspíše zu grunt a měla by se nad sebou zamyslet. Nebo začít uvažovat o demisi.

Hospodáři z Francie mají nedaněný benzín

Abych použil konkrétní příklad a nemluvil jen teoreticky, je to jako kdyby finanční úřad odtrhával peníze z veřejných sbírek těm, na které se skládají lidé podle potřeby. Vybereš korunu po koruně milión na operaci, kterou u nás nikdo nedělá? Odevzdej 15%!

To by se nejspíš ministrovi financí ve vládě premiéra Fialy líbilo. Další zdroj příjmů proto, aby se vlk nažral…

K zemědělství je potřeba při neustálém tlaku na výkupní ceny ze strany prodejců přistupovat velmi citlivě. Do hry by se tak mohlo dostat i odpuštění daně zemědělcům za nákup pohonných hmot do traktorů a kombajnů. Pokud funguje ve Francii, je logické, že nejen dovážený chřest, ale jakýkoliv jiný zemědělský produkt dovážený do Čech bude lacinější!

Protestující počítají s přenocováním ve městě. Jestli vše skončí již během pondělka, kdo ví. Já si pro sichr našel do práce kousek za Prahou pro další dny vlakové spojení. Sice mi to tam trvá 20 minut jízdy autem, než se dostanu na vlak a dojedu a pak dojdu, půjde o 3× delší čas, ale české produkty na pultech obchodů tímto rád podpořím.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Související témata:

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz