Hlavní obsah
Psychologie

Nově objevenému druhu pavouka se daří dobře. Lidé s fóbií mívají obavy

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: pexels.com

Dobrý společník.

Ve vyhledávačích po celém světě se před pár dny objevila zpráva, že se vědci radují z nově objeveného pavouka v Austrálii. Je to pěticentimetrový macek a umí si vyhrabat noru, kde číhá na svoji kořist. Arachnofobikům vyrazil pot na čele!

Článek

Arachnofobie je speciální druh úzkosti, který provází abnormální strach z pavouků. Pokud s podobně trpícím člověkem budete v místnosti, kde spatří i sebemenšího pavoučka nebo pavučinu, s největší pravděpodobností za sebou co nejdříve zabouchne dveře, aby zmizel z dosahu možného nebezpečí.

Často se mu divoce rozbuší srdce, začne se potit nebo třást, zažije chvilkové návaly horka nebo nebude moci popadnout dech, do jakého šoku se dostane.

Osoby, které trpí jakoukoliv formou této fóbie mohou vyhledat pomoc v psychoterapeutických praxích. Odstranění potíží nepřijde hned, ale po několika terapeutických sezeních, během kterých dochází k nahrazení nekonformních myšlenek racionálním obsahem.

Strach se dá vysvětlit logicky

Je přece podivné, že obavy jsou spojovány pouze s pavouky, kteří jsou dokonce v 98 % případů absolutně neškodnými tvory, i když kousnutí od nich zpravidla jen štípne, pokud člověk není alergik.

Daleko nebezpečnějším živočichem je totiž objektivně vzato i volně se potulující kočka, které je naopak člověk připraven podat misku s mlékem, aby se měla lépe nebo si ji dokonce vzít k sobě domů a začít ji budovat azyl! A to nemluvím o zaběhlých psech, kteří mohou roznášet nakažlivé choroby nejen na člověka…

Léčba arachnofobie má velmi mnoho podob. Sám doporučuji přijít pavoukům postupně na chuť. Osobní poznání je totiž povznášejícím momentem pro každého člověka! Pokud jste dočetli až sem a logicky víte, že nemusíte mít velký strach, můžete začít přemýšlet o koupi terária.

Malý mnohakončetinový tvor je nenáročný společník, kterému stačí dávat potravu jednou za 14 dní. A pokud si pavouky nakonec oblíbíte, mohou s vámi sdílet domácnost hodně dlouho - třeba sklípkan se dožívá až 30 let…

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Související témata:

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz