Hlavní obsah
Rodina a děti

Odpověď pravdivě a přiměřeně věku dítěte: Teto, ty jsi moje maminka?

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované.

Foto: pexels.com

Klárka má jasno: „Teta mě mohla porodit, ale s vámi bydlím, vy jste moji rodiče.“

Děti jsou přirozeně zvídavé bytosti. V duších jim často kolují otázky. U rozvedených rodičů to je jasné: Proč s námi nebydlí tatínek? Odpověď chtějí slyšet. Těžší je u drobotiny, která přišla na svět v jiných typech vztahů.

Článek

Právo vědět, kdo je biologickým rodičem, má každý na světě. Aby o tom nikdy a nikde nebylo pochyb, platí dokonce od roku 1989 v New Yorku přijatá Úmluva o právech dítěte, která zavazuje země, jež se zněním Úmluvy souhlasí, k jejich dodržování.

City složení krve nezmění

Nejde totiž jen o malichernou informaci, která ukojí dětskou zvídavost, ale zcela zásadní údaj pro život člověka!

A vše začíná u drobností… Do očí bijící odlišností, která může hrát v očích neinformovaných roli, je některý z viditelných dědičných znaků. Barva vlasů. Všichni příbuzní je mají hnědé, jen já jsem pihatá/ý zrzka/zrzoun. Proč?

Jedete autem a dojde k nehodě se zraněním. Maminka veze dítě. Přesto jejich krevní skupiny nemusí být kompatibilní a vzájemně nahraditelné. Nesouhlasí ani genetická informace a dárcovství orgánů mezi příbuznými tak může být z praktických důvodů vyloučeno.

Důležité vědět, kdo je biologickým rodičem, je potřeba zejména ve chvílích, kdy se objeví vrozená dispozice k nepříznivému zdravotnímu stavu.

Rodič v rodném listu

Zavedení vajíčka do lůna třetí osoby, jež může těhotenství bez zdravotních rizik absolvovat, je tak pro některé páry jediným možným řešením, které je spojeno s početím potomka.

Jde i o relativně pohodlnou cestu. De facto nedochází k žádné formě nevěry a mantinely, dané nějakou formou smluvního vztahu, jsou vymezeným polem pro všechny zúčastněné.

Dnes však tomu tak není, jako matka je uvedena osoba, která dítě porodila. Pokud je svobodná, je to lepší, otec být uveden nemusí, ale pokud je vdaná nebo rozvedená, otec je určen na základě tohoto právního svazku.

Pro posílení důvěry a jistoty v korektnost všech domluvených kroků by bylo dobré, aby pravidla byla jasně stanovena. Ta by mohla vyřešit zápis rodičů do rodného listu, kdy by dětská otázka: „Teto, ty jsi moje maminka?“ ani nemohla přijít, protože v úředním dokumentu by byli jako rodiče uvedeni objednatelé potomka.

Na první pohled formální rodný list se totiž může stát odjištěným granátem v rámci dědického řízení. Z dítěte se vyklube šikovný člověk, který nashromáždí velký majetek, bude žít dlouhá léta s partnerkou. A na místě posledního rozloučení se objeví… sourozenec (který dědí stejným dílem spolu s partnerem zemřelého). Že ho nebožtík vůbec neznal? Nevadí!

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Související témata:

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz