Hlavní obsah
Automobily a vozidla

Ohleduplnost účastníků silničního provozu má rezervy. Chodcům hrozí pokuty

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: pexels.com

Na zelenou vykročíme, při červené se zastavíme.

Jdete po ulici a zazvoní telefon. Nikde neexistuje žádná metodika, a tak strčíte ruku do kapsy a začnete si vyřizovat svoji věc. Lidé vás slyší, ale vy jdete dál. A na přechodu přehlédnete červenou…

Článek

Pokud vás srazí vůz, zaměstnáte tím jako účastník silničního provozu pracovníky záchranného systému. Přijede záchranka, započne oživování. Za chvíli na místo dorazí i policejní vůz.

Neoznačený chodec riskuje

Pokutu by měl jako první v tomto případě dostat jednoznačně chodec, který je viníkem. Nechoval se ohleduplně vůči ostatním účastníkům silničního provozu. Jde o typický příklad hrubého porušení dopravních předpisů!

Jeden z mých mnoha známých byl několik let vyšetřován pro podezření ze spáchání trestného činu. Přejel člověka. Byla tma, nebyl označen reflexními prvky a dokonce ani nešel po přechodu. Jen tak na zemi ležel.

Anketa

Dodržujete jako chodec/chodkyně všechna pravidla silničního provozu?
Nikdy jsem nad tím nepřemýšlel/a.
6,7 %
Samozřejmě, nedělá mi to žádný problém.
90,1 %
Vůbec jsem netušil/a, že jako chodec/chodkyně musím něco dodržovat.
3,2 %
Celkem hlasovalo 932 čtenářů.

Když ke skutku došlo, ihned zastavil a nebožáka začal oživovat. Marně. Přijela PČR, dostal dýchnout. Záchranku vystřídal černý vůz pohřebáků. Mezi tím můj známý dostal do ruky obvinění. Až při pitvě se zjistilo, že neopatrný chodec ležel na vozovce déle a známý jej přejel jako druhý.

Šiknul by se sazebníček…

Nevím, jestli došlo ke ztotožnění pachatele první kolize ani jak věc dopadla během vyšetřování, ale chodec před vstupem do vozovky má za povinnost se rozhlédnout. A zjistit, jestli něco jede nebo ne.

Pokud tak neučiní, velmi vážně riskuje! Může jít i o život… Dobré by tedy bylo, kdyby byl každý po setmění lépe identifikovatelný. Nejde v tomto případě o prosbu, ale o apel na povinnosti vyplývající přímo ze Zákona, který reguluje život na veřejně dostupných komunikacích.

Zákon je minimum morálky, chodníky ani ulice se nemohou stát zónou bez regulace, to by šlo hned po opuštění domova o vkročení do džungle! Společnost si vynutila pro držitele řidičských oprávnění sazebníky pokut. Ty však hrozí i chodcům, pokud poruší předpisy!

Pokuty mohou růst

Prozatím se zdá, že jde o jediné osoby, kterým nic nehrozí. Není to pravda! Již dnes může každý z chodců, který poruší předpisy, přijít domů o dvě tisícovky lehčí. Do budoucna se však může ještě více přitvrdit!

Výmluvy na oslnění sluncem při chůzi na červenou jsou v praxi bezpředmětné. Panáček svítí buď zeleně a může se jít nebo červeně a stojí se. Rozčilování se bývá zbytečné. Dokonce je Česko možná až příliš benevolentní…

Komu to přijde úsměvné, měl by vědět, že pokud se v Německu někdo třeba jen vysmívá policejnímu orgánu při výkonu jeho kompetencí, hrozí mu pokuta až do výše 4 000 Eur, což už tak veselé nebývá.

Kdo je zodpovědný, bát se nemusí. Stačí vlastně jediné. Když člověk respektuje druhého a o nic nejde. Bohužel v uplynulých letech tuzemské statistiky mluví až o více jak 700 dopravních nehod, které patří na vrub chodcům! Berme tedy na ulici s sebou i rozum do hrsti.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Související témata:

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz