Hlavní obsah
Psychologie

Oslavili jsme Svátek matek. Tchyně měly radost

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: pexels.com

Tchynin jazyk - říká se mu „hadí rostlina“.

Kdo vstupuje do manželství, bere si nejen svoji vysněnou lásku, ale ocitá se ve skupině již dlouho narýsovaných jiných vztahů. Součástí nové rodiny je najednou i tchán a tchyně. Někde si všichni rozumí, jinde to skřípe.

Článek

Tchyně je maminkou nevěsty, kterou si muži berou nebo maminkou ženicha, kterého si berou ženy (u stejnopohlavních párů pak maminkou partnera). Nejen v Čechách, ale i jinde ve světě jsou pak těmto osobám přičítány mnohokrát až démonické negativní vlastnosti. Ne vždy však objektivně popisují skutečnost, se kterou se člověk setká v reálu.

Vztah může být jen zkušební

Tchyně jako maminka manželky nebo partnera či partnerky má beze sporu na životní vztah velký vliv. Jako dítě vychovávalo právě vaši drahou polovičku, že. Může si pak člověk vůbec z pozice partnera či partnerky dovolit takovou osobu kritizovat? Nepřinese to kromě večera stráveného sdělováním si názorů spíše bouři v podobě hádky?

Záleží hodně na tom, na jakém pomyslném stupni žebříčku maminka partnera/ky stojí. Někdo opouští domácnost a stěhuje se do jiné s tím, že si „doma“ nechává otevřená zadní vrátka, aby se mohl kdykoliv vrátit, kdyby nový vztah právě s vámi nevyšel. Jiní jsou naopak rádi, že opouští primární skupinu, jak se rodině odborně říká a nechávají rodiče daleko za sebou.

Člověk by tak měl být připraven na jakoukoliv reakci, pokud zjistí, že ani jemu čerstvě uzavřený vztah z jakéhokoliv důvodu nevyhovuje.

Pro všechny je dobrý klid

Někteří jedinci se záhy po vstupu do nového svazku, o kterém se domnívají, že by mohl být stabilní, začnou o vliv v rámci rodiny právě s tchyní přetahovat.

Rozumní se snaží spíše nalézt kompromis, protože maminku partnera/ky vymazat nelze. Návštěvy se dají přece jen prožít důstojně i ve chvíli, kdy vám někdo nesedne. Není přece důvod hned útočit! Společenská setkání nejsou každý den, časem sejdou z mysli.

Horší to je, pokud se ocitnete v pavučině vztahů, kde maminka má poslední slovo vždy a ve všem a začne vám mluvit do toho, jak to má právě u vás vypadat. Tam je dobré stanovit si hranice. Vykolíkovat herní pole a respektovat se vzájemně.

Pokud jste to byl/a právě vy, kdo koupil včera tchyni květinu a dal jí ji nebo zavolal/a a popřál/a či poslal/a krátkou sms, bude vám nejspíš vděčná. Zařadil/a jste se totiž do rodiny, i když nejste přesně podle jejích představ a svému dítěti se diví, jak si mohl/a někoho takového jako jste vy vybrat. Díky vaší vstřícnosti vás ale může přetrpět.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Související témata:

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz