Hlavní obsah
Zdraví

Ožívá sezóna experimentů. Drogy nejsou tabu

Médium.cz je otevřená blogovací platforma, kde mohou lidé svobodně publikovat své texty. Nejde o postoje Seznam.cz ani žádné z jeho redakcí.

Foto: pexels.com

Sezóna začala - houbičky rostou.

Látky, které přináší změněné stavy vědomí. Tak se dají ve stručnosti popsat přírodní látky, které mohou navodit nejen blaženost. Některé mají i léčebné účinky!

Článek

Není a nikdy nebylo možné, aby jakákoliv podobná látka byla dostupná stejně jako cigarety nebo alkohol. Ovšem co v apatyce nekoupíš, může předepsat lékař s příslušnou atestací! Ve Švýcarsku pak dokonce praktikující psychoterapeut.

Důležitý je léčebný účinek

Mezi psychedelika se nejčastěji řadí THC, Ketamin nebo či Psilocybin. Pro neodbornou veřejnost možná názvy neznámých látek, ale pro zdravotnické pracovníky a terapeutické experty běžné pojmy!

Ketamin se nejčastěji dává pacientům před operací a de facto přináší narkotický stav. Někteří pacienti tak mohou po probuzení popisovat, že celý zákrok pozorovali od stropu pokoje nebo se chystali na cestu tunelem kamsi. Všude prý bylo příjemné světlo a siluety lidí. Někteří s nimi údajně hovoří, jiní ne. Jde o jeden ze symptomů, popisujících změněný stav vědomí.

Anketa

Měl by stát dovolit užívání psychedelických látek pod dohledem terapeutů?
Ulevují od bolesti, přináší úlevu. Já jsem pro!
84,8 %
Stejně jsou volně dostupné mastičky z konopí nejen v lékárnách, ale i drogeriích. Divím se, že už toto téma politici dávno neřeší.
7,6 %
Žádné experimenty! To je nebezpečné. Zavřel/a bych je a byl by klid.
7,6 %
Celkem hlasovalo 105 čtenářů.

Psilocybin se v přírodě nachází často v „houbičkách“. Jsou známé výlety za nimi a sběr, zakončený dýchánkem. Nikoho by neměl znepokojovat, i když mnozí neználci, kteří mají své životy nalinkované jako v ozbrojených složkách, si dělají vrásky na čele. Zbytečně. Jich se to netýká! Za důležitější lze považovat léčebný účinek, kterého může být dosaženo. Třeba potlačení deprese!

Svět může být fajn

Tráva, jak se lidově říká konopným rostlinám, je pak nejméně kontroverzním produktem, jehož dým se často vznáší ve vzduchu. Bohužel je nejvíce viditelným, a tak se občas stává, že tresty za držení množství, které je větší než malé, jsou drakonické. Optika trestního zákona příliš nerozlišuje, takže za katrem dnes bručí i několik mastičkářů, protože jejich obživou bylo míchání a prodej směsí s obsahem.

Zcela odlišný úhel pohledu než bezpečnostní složky má však na účinky látek, které přináší změněné stavy vědomí, psychoterapeutická praxe. Probíhají intenzivní výzkumné studie a výsledky se dostavují. Některé prostě pomáhají v léčbě deprese, při onkologických onemocněních, oddalují i symptomy spojené s chorobou AIDS, pomáhají pacientům s Parkinsonem, významně snižují frekvenci tiků u Touretteova syndromu…

Nevím, čím to je. Kdysi jsem byl vyučený prodavač, pak jsem si dodělal maturitu. Během tohoto mezidobí jsem si párkrát zapálil jointa a sem tam slupnul houbičku. Nyní jsem absolventem několika vysokých škol, dodělávám si snad poslední, psychologii. Z veselého období mně zůstal úsměv, kterým nešetřím. Přenosem dobré nálady k pacientům s depresí a neustálým vysvětlováním, že svět je fajn, se živím a snad jsem i trochu úspěšný.

Jedna z mých klientek mě navštívila už počtyřicáté a frekvence mé intervence se snižuje. Nejdříve se chtěla vidět jednou týdně, pak jednou za 14 dní a nyní jednou za měsíc. Depresivní ataky a symptomy mizí. Pokud jsou tak výrazné a ověřitelné posuny v životě pacientů, bylo by fajn zamyslet se nad povolením podpořit psychoterapeutický proces pod dohledem terapeutů i v Česku.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Související témata:

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz