Hlavní obsah
Láska, sex a vztahy

Partner mi řekl, že je HIV pozitivní. Jsme spolu

Médium.cz je otevřená blogovací platforma, kde mohou lidé svobodně publikovat své texty. Nejde o postoje Seznam.cz ani žádné z jeho redakcí.

Foto: Pexels

Červená stužka - symbol respektu k HIV pozitivním.

Stát se to nikdy nikomu nemusí. Ale může. Ráno se dozvíte, že jste HIV pozitivní. Jak to říci doma partnerce nebo partnerovi, když jí/jeho se to vůbec týkat nemusí? Šlo jen o jeden rizikový kontakt před půl rokem, že?

Článek

Doba, kdy se se do sebe zamilovali, dávno pominula. Jo, to prý bejvávaly časy… Pak spolu začali bydlet a jeden na druhého si zvykli. Klapalo jim to. Časem si každý našel práci svých snů a věnoval se plně jen a jen jí. O dětech nepřemýšleli.

Tajemství, které mění život

Občas se spolu vyspali. Jak se dozvídali o šíření HIV, párkrát šli i na testy. Oba byli negativní, vždy jim spadl kámen ze srdce.

Pořídili si velký byt a časem přerostla vášeň v kamarádství. Už spolu nespali tak často, ale měli se rádi. Sem tam si každý při služební cestě užil. Co oči nevidí, to srdce nebolí. Vztahy s neznámými kontakty jeden druhému nesdělovali. Jen si jich užívali. Stejně o nic nešlo, jejich vztah to narušit nemohlo.

Ráno se dozvěděl, že je pozitivní. Jak to říct doma? Že pokud nedojde k zázraku, dříve nebo později odejdu? Vždyť je mně 30, padesátky se ale dožít nemusím. Hlavně se nesmím opít, zařekl se. „Nepůjdeme na večeři? Rád bych tě pozval, potřebuji s tebou něco probrat,“ lezlo z něj jako z chlupaté deky.

Konec nebo nový začátek?

Překvapilo ho/jí, že ho/jí vůbec zve. Už dlouho ale spolu nikde nebyli, tak šlo o příjemný nápad.

Předpokládal/a, že půjdou do nedaleké pizzerie, ale objednal taxíka. Jeli do příjemné číny, ve které jim oběma kdysi bylo příjemně a rádi tam chodili. Díval/a se do jídelního lístku a přemýšlel/a, na co má chuť.

„Musím ti říci, mám nepříjemnou zprávu,“ překvapilo ho/jí to: „Jsem pozitivní.“

Dojedl/a jako v mrákotách. Co to pro nás znamená? To ho mám opustit? Nejsem i já pozitivní? „Kdy mám jít na vyšetření?“ Zeptal/a se. Vždycky měl/a klidnější reakce. Co se dá nyní dělat, že?

Zpět domů mlčeli.

Informace jsou důležité

O týden později měl/a výsledek. Je to věc jen partnera. Co nyní dělat? Kdysi jako mladí, před 10 lety, snili, že spolu budou v dobrém i zlém. Pokud by to mělo platit, vydrží. Umře dříve, možná, ale vždycky někdo umře dříve. Společný odchod skokem ze skály v objetí je výsadou laciných romantických filmů.

Jen se prostě trošičku více vzdělá, aby byl/a o krok vpřed. Kdyby se něco dělo, musí být tím, co to zvládne. Život má smysl i v těžkých dobách. Výčitky nemají cenu, těmi se nic nespraví.

V České republice je každý rok odhaleno průměrně 220 nových případů HIV. Podobné situace v domácnostech přichází sice nečekaně, ale vyloučit se nedají. Pokud se s partnerem rozhodnete žít dál, čas bez příznaků může být velmi dlouhý a doba dožití může být podobná jako u zdravého jedince. Během té doby můžete prožít milé chvíle, které zůstanou jen ve vaší duši. Když si nebudete vědět rady kudy kam, můžete si nalézt psychoterapeuta a vše s ním rozebrat.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Související témata:

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz