Hlavní obsah
Rodina a děti

Peněženky rodičů rozhodnou o prázdninách. Koruny kvalitu a bezpečí nezaručí

Médium.cz je otevřená blogovací platforma, kde mohou lidé svobodně publikovat své texty. Nejde o postoje Seznam.cz ani žádné z jeho redakcí.

Foto: pexels.com

Léto by pro děti mělo být časem her, relaxace a odpočinku.

Do dne, ve kterých ratolesti dostanou vysvědčení a půjdou s ním domů, zbývá posledních pár nocí. Někde stříhají metr a třesou se hrůzou před rozhodujícím zkoušením. Jinde už kantoři známky tisknou.

Článek

Je to všude jinak, ale nejvíce záleží na osobní dohodě mezi žákem/studentem a vyučujícím. Ten si zpravidla dokáže vyjednat i pozdější uzavření klasifikace, když není zbytí a vidí zájem. Ten je v mnoha případech rozhodující.

Hřebelcování koní za odměnu

Kdo se škole vyhýbal během času, kdy měl prostor, ve shovívavost příliš spoléhat nemůže. I kantoři jsou jenom lidé. Zpravidla neúplatní, ale vždycky se snaží zachovávat punc spravedlnosti. Ten je totiž následováníhodný!

Když jsem před desítkou let vyřizoval dědictví na Slovensku po dědovi, jel jsem se podívat do obce, ve které jsem nikdy nebyl. Tam jsem mezi domy zaparkoval a staršího muže, který šel po přechodu, jsem se zeptal, kde byla škola. Cestu mně vysvětlil a prohlédl si mě od hlavy k patě: „Proč se ptáte?“ Zajímalo ho.

Anketa

Jak podle Vašeho názoru může cena tábora ovlivnit jeho kvalitu?
Co je drahé, to je dobré.
42,9 %
Myslím, že cena nehraje roli. Důležitý je zájem dítěte.
42,9 %
Za více peněz více muziky - pokud je znát z nabídky programu, že zaujme, na korunu při placení nehledím.
14,2 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 7 čtenářů.

„Kdysi tu prý učil můj prapředek,“ řekl jsem po pravdě. Zaleskly se mu oči dojetím: „To byl pan řídící, pojďte na kyselo,“ pozval mě domů. Tam jsem se dozvěděl, že jako žák byl obyvatel vsi mnohokrát pochválen a za odměnu mohl pradědovi hřebelcovat koně.

Povídání si je zadarmo

Dnes děti čeká místo hřebelcování koní úplně jiná zábava. Je odstupňovaná podle věku, ale vybrat si v zásadě může každý. Zámožnější čeká cachtání v moři exotických destinací, průměrňákovi si sbalí kufr a pojedou na tábor. Sám jsem jich zažil několik a vzpomínky mám do dneška (52).

K dispozici jsou i příměstské programy, repetenti pak mohou využít kapacit studentů vyšších typů škol a kromě lelkování se připravovat i na komisionální formu přezkoušení. Některé děti dokonce budou mít povoleno jít spát o hodinu déle a trávit na mobilu o kousek více času než během školního roku.

Ono to jde totiž i bez wifi, když se chce. Stačí nechat peněženku zavřenou a věnovat se ratolestem in natura. Kdo si se svým dítětem sedne a jen tak si začne povídat, udělá nejlépe! Kompetence k jejich rozkvětu totiž často nemusí stát ani korunu.

Vedoucí tábora je dobré proklepnout

Rodiče, kteří se z jakéhokoliv důvodu rozhodnou svěřit dítě po dobu prázdnin třetím osobám, uzavírají jako zákonní zástupci nezletilých s organizátorem pobytů smlouvu. Ta by měla pokrýt všechny nástrahy, které se nezletilých týkají.

Dobré je překontrolovat kompetence osob, které se dětem budou věnovat. Stát jako takový ošetřuje tyto situace obecnými směrnicemi. Důležité je vědět, jestli je na místě zdravotník a jak má tábor jako takový zpracován Organizační řád.

Skoro každý rok je za své řádění na letních táborech odsouzený některý z jejich vedoucích. Nemusí docházet přímo ke zneužívání nezletilých, ale dojít může i na nešťastnou náhodu. Při vyšetřování se pak často prokáže, že chyběla i třeba jen základní znalost o právu a právních předpisech, které činnost s dětmi upravují.

V každém případě platí, že koruny kvalitu a bezpečí nezaručí. Je tak na zodpovědnosti každého rodiče, kam své dítě pošle a komu ho vlastně svěří.

Zdroj:

https://pravo21.cz/pravo/taborove-pravo-pravidla-pro-poradani-tabora-bezpecnost-pri-praci-s-detmi-a-ochrana-osobnich-udaju

https://www.novinky.cz/clanek/krimi-trvam-na-sve-kastraci-prohlasil-u-soudu-pedofil-soud-mu-za-zneuzivani-deti-potvrdil-55-roku-40441356

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Související témata:

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz