Hlavní obsah
Názory a úvahy

Plocha překračuje 200 metrů čtverečních. Mají být zavřené hřbitovy?

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Pexels

Manžel před svátky hrob manželky uklidil, pak položil kytičku.

Velikonoce jsou jedněmi ze svátků, během kterých se pozůstalí srocují v místech posledního odpočinku svých nejbližších. Jen kvůli nim tak musí do práce hřbitovní zřízenci. Nemělo by být zamčeno?

Článek

V místech uložení ostatků, ať jsou kdekoliv, dochází k maloobchodní činnosti. Prodávají se a pronajímají místa k uložení ostatků. A to jednoznačně na ploše, která výrazně překračuje 200 metrů čtverečních!

Uklidit se může před svátky

Nikdo ani nemůže uspět s argumentem, že jde o prostor, ve kterém by docházelo k velkoobchodní činnosti, která je z regulace prodejních dní vyjmuta. Prodává se totiž jednoznačně koncovému spotřebiteli!

Tímto způsobem je definován způsob prodeje. Některé hřbitovy ještě mají volná místa, jinde je vyprodáno. Tam, kde chybí místa pro uložení rakví, nabídne zájemcům hřbitovní správa uložení ostatků po jejich zpracování ve zpopelněné podobě v urně. Za tímto účelem se rozšiřuje počet urnových hájů.

To ovšem v diskusi, kterou jsem mezi zřízenci zaslechl letos na Vinohradech během Velkého pátku, nehraje roli. Mají prý také nárok na odpočinek a v pondělí už další návštěvníky nechtějí: „Kdo je zodpovědný, měl dostatek času zakoupené hrobové místo upravit nebo vyzdobit,“ myslí si.

Nejde o chrámy konzumu

Jejich přání zatím vyslyšeno nebylo. Možná je to tím, že mají slabé odbory. Pokud vůbec existují, počet jejich členů nebude největší. V porovnání s počtem možných členů a členek odborů, které tvoří prodavači potravin, půjde o zanedbatelné s nesrovnatelné množství.

Na druhou stranu maloobchodní prodejny jsou zpravidla uzavřené nebo otevřené prostory, ve kterých se primárně nakupuje.

To hřbitovy nejsou. Ty totiž v sobě skrývají vedle handrkování se o místa i rozměr duchovního charakteru. Ukládání ostatků a rituály s nimi spojené jsou provázané s kulturou míst, ve kterých se nalézají.

Platí dědic, nikoliv objednatel

Problém v souvislosti s hrobovými místy však může propuknout z čista jasna úplně někde jinde. O nebožtíky občas ztratí zájem celé jejich rodiny. To zpravidla nastává ve chvíli, kdy se nejbližší sejdou u jednání o dědictví v notářské kanceláři.

Anketa

Měla by provozní doba hřbitovů podle vás kopírovat otevírací dobu různých hokynářů?
Ani omylem. Hřbitovy jsou veřejnou službou, otevřeno by mělo být každý den.
84 %
Zaměstnanci hřbitovů chápu, ale pokud se jim jejich práce nelíbí, ať jdou dělat něco jiného.
3,1 %
Kdo měl své příbuzné rád, nechodí jen na svátky. Vůbec by mně nevadilo, kdyby byla provozní doba omezena třeba v pondělí.
12,9 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 225 čtenářů.

Notář/ka jako prvního vyzve k jednání organizátora posledního rozloučení, ten zpravidla poskytne kontakty na osoby s dědickým potenciálem. Již v této fázi však může dojít ke zjištění, že ten nebo onen vypadli z kola ven. Zejména, pokud je sepsána závěť ve prospěch třetí osoby nebo listina o vydědění.

Zpravidla se za pronájem hrobu platí stanovený poplatek a pokud do této doby není pohledávka uhrazena, může se stát vůči hřbitovní správě obtížně vymahatelnou položkou. Ti, kteří ostrouhají, mají pocit, že by cvakat měl právě se zjevivší zbohatlík.

Objednatel má pak právo vůči příjemci dědictví na vyúčtování účelně vynaložených nákladů. Uchovat si pak může na zesnulého vzpomínky, ale už není dále povinován starostí o hrobové místo. Možná z tohoto důvodu jsou některé čerstvé hroby v rekordním čase obrostlé plevelem.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Související témata:

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz