Hlavní obsah
Psychologie

Pochvala potěší a motivuje k vyšším výkonům. Musí však být upřímná

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: pexels.com

Upřímná pochvala je jako výhra ve hře.

Do práce chodíme proto, abychom si vydělali. Ze mzdy pak bez problémů uhradíme nájem, jídlo, sem tam si dopřejeme nějakou drobnost pro radost. Velké potěšení nám ovšem přinese i „obyčejná“ pochvala.

Článek

Personalisté ve firmách si toho všimli už v dávných časech. Člověk na pracovišti nemůže jen pracovat. Část svého produktivního úseku na pracovišti musí být věnována i pochvalám. Z tohoto důvodu se kdysi dávno začalo s nástěnkami cti.

Odměna nemusí být jen finanční

Díky kouzelným větám a slovíčkům: Jsi šikovný, Dnes ti to jde, Děkuji, Sluší ti to, se člověk na chvilku cítí v šedi dne osobně obdarován a zažívá pocity štěstí a vnitřní spokojenosti. Dokonce je schopen i oželet nějakou chvilku navíc, pokud je motivační slovo doprovázeno prosbou: Nemohl bys zůstat o minutku déle? Nevadilo by ti vzít si dovolenou až za měsíc?

Každý z nás má rád lichotky a pokud není poznat, že jde o obyčejné pochlebování, vyjdeme vstříc a jsme přesvědčeni o vlastní nenahraditelnosti.

Prostě zapadáme do kolektivu a cítíme se najednou uvolněněji a lépe.

Díky této poměrně jednoduché rovnici některé velké firmy snižují peněžní odměny a v náborových inzerátech uvádějí, že mají přátelský a vstřícný kolektiv nebo dokonce chápající vedení. A to je to, co člověk někdy marně hledá, přesto by rád našel.

Důvěřuj, ale prověřuj

Místo tisícikoruně ke mzdě, která by za rok dělala 12 000 korun, se tak můžeme dočíst, že firma poskytne každému sick days. No kdy by to nebral, že ano?

Organizaci práce podle vlastních představ a možnost home officu je také lákavá a přitáhne. Jen ten, kdo čte mezi řádky, si uvědomí, že částečný pracovní úvazek na DPČ s příjmem do 10 000 Kč měsíčně vytvoří po velmi krátké době nedoplatek na zdravotním a sociálním pojištění, který se i s penále může vyšplhat k nebetyčným výšinám!

Je potřeba tak být v životě neustále na pozoru a nepřeceňovat vstřícné zaměstnavatele, kteří nešetří pochvalami.

Každá pochvala sice může potěšit, ale je potřeba mít na paměti, že každá mince má dvě strany. Pro ty, kdo chtějí být opravdu upřímně pochválení, bych doporučil jednoduchou radu. Pochvalte také někdy za něco sami sebe.

V rámci zásad smluvní volnosti v pracovně – právních vztazích je totiž potřeba uhlídat vlastní emoce a reakce a kromě momentální spokojenosti být i dlouhodobě ostražitý. Není totiž všechno zlato, co se třpytí, říkává jedno krásné české úsloví. Pokud však jde o uznání upřímné, může si každý jen blahopřát.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Související témata:

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz