Hlavní obsah
Názory a úvahy

Podle sebe soudím tebe asi pro vládu neplatí. Kdo šetří, má za tři

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Pexels

Pokud bude lékař dělat skoro 1 000 hodin přesčasů za rok, může se zhroutit.

Nejde kázat vodu a pít víno, říká se v církevních kruzích, protože se obecně ví, že když to praskne, špatně to dopadne. Lídři by měli jít příkladem. Kdo si to neuvědomuje, tomu se to může vrátit jako bumerang.

Článek

Stačilo mně tento týden číst titulky. Školství by se mělo smířit s tím, že bude mít méně peněz na provoz. Občan by si měl připravit koruny v hodnotě jedné kávy, aby přispěl na koncesionářské poplatky. Lékaři by měli přijmout za nezbytný fakt, že přesčasy budou dělat zadarmo. Řekl bych, že něco tady nehraje…

Ze školských kuchyní výdejny?

Přestože jeden oběd ve školní jídelně pro žáky a studenty nepřesáhne 40 korun, je zde mraky rodin, pro které je tento výdaj nepřekonatelnou sumou v měsíčním rozpočtu. Iniciativa obědy zdarma tak má stále více klientů, kterým hradí jídlo pro děti.

Cena na této úrovni je při neustále stoupajících cenách potravin vykoupena osobním nasazením kuchařského personálu. Jen málokterý školní šéfkuchař nemá přivýdělek v některé z okolních restaurací, aby vůbec vyšel.

Představa vládních rozpočtářů, že právě zde se dá ušetřit, je tak na hraně. Leda by bylo záměrem přeměnit kuchyně na výdejny stravy a jídlo vydávat po rozehřátí v mikrovlnkách, dodané nějakou zemědělskou maxifirmou. Přiznejme si, i to může být motivem a řešením.

Náklady rostou

Moc bych se tomu ani nedivil, ale co mě zaráží, je skoro až buněčné dělení ministrů, poradců a jejich aparátů. Za „nenáviděného“ a rozhazovačného premiéra Babiše bylo 15 členů vlády, s předsedou vlády Petrem Fialou jsme začali šetřit a jsme u počtu 18.

Nechci působit přechytrale, ale ať si každý soudný člověk dá mezi obě cifry znaménko sám.

Vlastně vůbec nevím, kdo má jakou agendu a abych pravdu řekl, což mně přijde až neuvěřitelné, dnes už ani neznám jména jednotlivých ministrů. Nedovedu posoudit, jestli je to lepší nebo horší, ale mojí pamětí to nebude.

Když si k tomuto 20% navýšení přičtu obslužný aparát a benefity, kterými každý ministr disponuje + náměstky, vše vynásobím 12, přijde mi to jako celkem slušná kupa peněz.

Vydělat na provoz může pronájem

Jde-li o hospodaření médií, stačí se mně mrknout do obchodního rejstříku, abych viděl, jak si stojí Nova, Prima, Frekvenci 1, Evropa 2 nebo Hitrádio a u všech se podívat + - na programové schéma a materiálně technické zázemí, jejich vybavení nemovitostmi.

Těmto velikánům úspěšně šlape na paty skvělá parta lidí ze Seznam.cz a jiné portály, které přináší vlastní zpravodajství, ale nedostávají od nikoho ani korunu. Slovo koncesionář neznají a ani by je nenapadlo.

Hodnota jedné kávy je možná 40 korun, nevím, dělám si ji raději doma. Na vysedávání po kavárnách nemám stejně jako mnoho rodin nemá na obědy pro své děti v téže hodnotě. Zlehčovat jejich situaci tímto příměrem mně přijde jako asociální.

Pokud média veřejné služby potřebují více peněz, mohou se při svém vybavení budovami zamyslet nad tím, jestli by nešlo srazit stoly dohromady, pokud doopravdy potřebují tolik lidí a ušetřené metry nebytových prostor pronajmout.

Léky budou na podzim?

V Česku pod taktovkou pana ministra zdravotnictví Válka dochází k razantnímu vypařování se zdravotnických odborníků. Těžko se hledají noví lékaři, přibývá prázdných tabulkových míst pro zdravotní sestry.

Za této situace se má podle návrhu novely Zákoníku práce zvýšit počet přesčasových hodin, které mohou zdravotníci odpracovat. Místo 150 jako jiné profese má jít o sumu až 4× vyšší.

V lékárnách dochází k výpadkům antibiotických prostředků a boj se začíná svádět o léky na ředění krve. „Na podzim bude antibiotik dost,“ uklidňuje ministr zdravotnictví.

Kdo šetří, má za tři, praví okřídlené přísloví. Pokud by občané viděli, že nejde jen o prázdná slova nebo mlácení prázdné slámy, asi by se našlo nějaké množství podporovatelů vizí české vlády. Bohužel tomu tak není. Nad tím, komu situace prospívá, není třeba dlouho přemýšlet. Pokud současná opozice již nespolupracuje s marketingovým guru Markem Prchalem, vlastně ušetří. Reklamu zdarma ji dělá pětikoalice.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz