Hlavní obsah
Lidé a společnost

Registrace pedofilů klepe na dveře. Bezpečí děti na prvním místě

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Pexels

Dětství má být obdobím radosti.

Celý svět ví, že práva dítěte jako zranitelné osoby mají být v agendě státu na jednom z prvních míst. Ochrana u nás má však povážlivé trhliny. O tom, že by mohlo jít o téma k řešení, se nyní neuvažuje.

Článek

Řeči se vedou, voda teče dál. Jak může nezájem státu dopadnout, o tom by mohlo vyprávět mnoho rodičů nebo dospívajících, v nichž rostou první vlastní názory.

Vymožení rozsudku na dlouhé lokte

Dvě děti, kluk 9 let, dívka 12. Jejich biologická matka je prohlásila za členy „Společenství živých člověků“. Do školy je neposílá, učí se prý sami od dospělých a baví je to, jsou podle ní chytré a šikovné.

Nejbližší škola, kde děti přezkušují ze získaných znalostí, již měla možnost oznámkovat úroveň těchto dětí. Čeština a angličtina za 5, klučina měl nejlepší trojku z prvouky, děvče pak čtverec z vlastivědy.

Soud rozhodl o svěření dítěte do péče otce, který je schopen vrátit děti do normálního života. Stát však dosud právo otce nevymohl. Přitom nemusí dojít ani k pátrání po nezletilých, spokojeně s mamkou lenoší v obci nedaleko Vstína, v Halenkově.

Návrh registru zaseknutý mezi úřady

Ochrana dětí před možným sexuálním napadením, druhá věc. Prozatím k žádnému útoku nedošlo, ale jedním z výrazných instrumentů má být dostupný registr sexuálních agresorů.

Díky němu by se mělo zamezit případnému zaměstnávání usvědčených pachatelů ve školství nebo volnočasových aktivitách. Přístup do něj by byl zajištěn profesionálům tak, aby nedošlo k omylu s tragickými důsledky. I na sexuální násilníky se totiž hledí jako na osoby bez záznamu v rejstříku trestů, pokud si uložený trest za svůj skutek odpykají a po zákonem předepsané lhůtě požádají o výmaz informace o svém odsouzení.

Anketa

Jak dlouho by měl být záznam o sexuálním násilníkovi uveden v registru?
Z preventivních důvodů alespoň 15 let.
0 %
Jen po dobu, co je v rejstříku trestů záznam o jeho spáchaném skutku.
0 %
Během celého jeho života.
90,2 %
I pachatel je člověk, měl by mít šanci být z něj vyřazen po soudním přezkumu s ním spojených hrozeb.
9,8 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 61 čtenářů.

Návrh se nyní pohybuje mezi ministerskými rezorty, které jej připomínkují. Zápis by do něj měl být proveden na základě rozhodnutí soudu, o tom pochyb není. Předmětem sporu je, může-li dojít k zápisu se zpětnou platností nebo ne.

Rizika u pachatelů zůstávají

Selský rozum mně říká, že pokud se kdokoliv sexuální agrese vůči komukoliv dopustil, je zde zvýšené riziko jeho opakování. Nejde o trestný čin spáchaný neúmyslně a často je možné vyloučit i jeho spáchání na základě sáhodlouhých příprav. Jde o pudový akt potlačované touhy a vášně.

Existuje mnoho resocializačních programů na zvládání emocí, které nepřispívají k bezproblémovému životu člověka. Účastní se jich na základě soudního verdiktu mnozí násilníci.

Riziko i u těchto absolventů zůstává. Stejně jako zůstává u vyléčených alkoholiků. Pokud přijde silný spouštěč, může dojít k nečekané reakci.

Pokud chceme chránit děti před nenasytnými prsty pedofilně zaměřených jedinců, musíme mít ve společnosti jejich registr. Sice se říká, že „podle nosa poznáš kosa“, ale sexuální agresor na čele napsáno nemá, že je nebezpečný.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Související témata:

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz