Hlavní obsah
Rodina a děti

Pohlavkování dětí mimo zákon. Rodiče v roli žalovaných

Médium.cz je otevřená blogovací platforma, kde mohou lidé svobodně publikovat své texty. Nejde o postoje Seznam.cz ani žádné z jeho redakcí.

Foto: pexels.com

Hned, jak mně bude 18, budu si chodit domů, kdy chci. A rodiče dám k soudu! Cigarety si zakazovat nenechám.

Kde nic není, ani smrt nebere. Ovšem návrh ministerstva spravedlnosti na zákaz tělesných trestů pro děti se může při porušení rodičům pěkně vymstít, A přijít je velmi draho! Neznalost zákona neomlouvá.

Článek

Ochrana práv dětí byla doposud řešena v trestním zákoníku. Kdo dítě prokazatelně týral, tomu na rukou zaklapla klepeta a šel si sednout. Nyní však přichází doba, kdy nám Evropská unie vytýká, že se dítěte sem tam v rámci rodiny dotkneme.

Promlčecí lhůta zajistí na čas klid

Pohlavek je nedůstojný a dítě si ho zapamatuje. Jsou situace, ve kterých jde o jedno z možných řešení.

Sám si vzpomínám, už ani nevím proč, jak jsem v mateřské škole plácnul paní učitelku přes ruku. Asi jsem se chtěl předvést, dnes už nevím. No a když to paní učitelka hlásila rodičům, nestačil jsem se divit, jak rychle jsem pochopil, že se učitelky přes ruku neplácají…

Dnes se díky návrhu změn v občanském zákoníku však může stát, že se dítě bude aktivně bránit. Co když nezdárný potomek podá po dovršení zletilosti žalobu na rodiče? Ano, může být smetena ze stolu s tím, že jde o skutek, který byl promlčen. Přesto nebude radno si s dětmi zahrávat!

Alkohol jako vývojový experiment

Obecná promlčecí lhůta je totiž tříletá. V období před dosažením zletilosti se tedy začne počítat od 15 let věku. Právě tento věk bude u obecných soudů rozhodujícím pro stanovení dalšího postupu.

Pokud si rodič myslí, že šestnáctiletému vlepí pohlavek nebo facku, když přijde dítě domů v podroušeném stavu, může tvrdě narazit!

Anketa

Považujete pohlavek dítěti za správný?
Správný není, ale pokud dojdou argumenty a není jiné řešení, jako krajní výchovný prostředek ho jde akceptovat,
72,8 %
V žádném případě! Pohlavek nebo facka degradují lidskou důstojnost a dítěti škodí.
5,6 %
Škoda každé rány, která padne vedle. Stromek se má ohýbat dokud je mladý.
21,6 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 913 čtenářů.

Nejen obžalovaný před soudem se může bránit jakýmkoliv způsobem, třeba i lhát. Žalobce může k ubránění svého postoje tvrdit, co ho napadne. Pokud by šlo o argumentaci v podobě ohrožení základních práv, které chtělo dítě realizovat vyzkoušením účinků alkoholu na svůj organismus, kdo ví, jak by to dopadlo…

Rodiče museli zaplatit 600 tisíc

Ze světa jsou totiž již známé případy včetně soudních rozsudků, kdy soudy dají za pravdu tvrzením potomků a rodiče jsou pak povinni platit tučné odškodné.

Ve Spojených státech tak jeden synek přivedl do soudní síně maminku s tatínkem proto, že mu vyhodili dlouhodobě sbíranou hromadu erotických filmů, na které se rád díval. Žalovaní se bránili tvrzením, že syn u nich sice bydlí, ale nikdy mu nikdo nedovolil shromažďovat v jejich domě erotický materiál.

Výsledkem pře bylo stanovení povinnosti rodičům zaplatit dítěti v přepočtu 600 tisíc korun, aby si mohl svoji sbírku pořídit novou.

Poslanci, kteří dříve či později návrh ministerstva dostanou, by měli být obezřetní a zvážit, jaké důsledky může přijetí jejich úpravy občanského zákoníku přinést. Bylo by fajn, kdyby se rozhodnutí nepeklo ve stranických centrálách, ale došlo k volnému hlasování, které jako jeden z mála instrumentů může zajistit, že rozhodovat budou dospělí a svéprávní lidé podle svého rozumu a svých zkušeností.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Související témata:

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz