Hlavní obsah
Rodina a děti

Rodiče nevěděli, lékaři neřekli. Náhrada škody za narození dítěte se zdravotním handicapem

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: pexels.com

I dítě s Downovým syndromem roste jako z vody.

Těhotenství je období, během kterého dochází k podrobnému sledování zdravotního stavu matky i dítěte. Rodiče jsou informováni o možných rizicích, aby se na ně mohli teoreticky připravit. Pokud lékař cokoliv opomene, je zde prostor pro obranu!

Článek

Během těhotenství podstupuje matka odborná vyšetření, aby se utvrdila spolu s otcem očekávaného dítěte, že potomek bude nejen živ, ale i plně zdráv. Jde o běžné očekávání, které je spjato s přirozeným životaběhem.

Postižení dítěte je pro rodinu šokem

Občas se ale právě v životě člověka stává, že pochybí. Někdy omylem rozbije skleničku na stole, protože se nechtěně rozmáchl. Vezme se hadr, rozlitý obsah se utře, střepy se vyhodí, někdo u stolu může prohodit konverzační poznámku „střepy přinášejí štěstí“ a život jde dál. Za pár sekund není poznat, že se něco stalo.

Narodí-li se dítě s handicapem, který není očekáván, následuje pro rodinu šok, se kterým se musí umět vyrovnat. V rámci situace a podle stupně postižení také musí totálně přenastavit své dosavadní fungování.

Některé rodiny tuto zátěž nevydrží a je ohroženo vůbec jejich fungování. Výjimečný není ani rozpad manželství. Přestože každé dítě je výsledkem konkrétní fyzické aktivity dvou pohlavně odlišných jedinců, kteří se potkali a žijí spolu proto, že se mají rádi, zaskřípe to mezi nimi. Dojít může i na zbytečné, obtížně pochopitelné a nelogické výčitky, které pramení často ze zoufalé snahy s nepříznivou situací se vyrovnat.

Lékařské vyšetření uklidní

Pokud se žena poté, co zjistí, že je těhotná, rozhodne k ukončení těhotenství, využívá tak svého práva, které je jí svěřeno i u případně plně zdravého plodu. Jestliže svého práva přerušit proces zrození nevyužije, souhlasí s právy a povinnostmi, které se váží k dosud nenarozenému dítěti.

Život si tak může plánovat spolu s otcem dítěte a snít o tom, jak hezké budou všechny procesy spojené s porodem a po něm, jaký bude vývoj společného dítěte. Začíná shon po výbavičce, nákup kočárku, chrastítek, flaštiček, budoucího oblečení, pokud je známo pohlaví nezletilého.

Zcela jiný proces vnímání reality u matky či rodičů by se rozběhl, pokud by se dozvěděla, že existuje pravděpodobnost narození potomka s handicapem.

Pokud si člověk objedná v řeznictví světlou tlačenku a dostanete tmavou, vyrovná se s tím každý raz – dva. Jestliže je však lékařem matka informována o tom, že dítě bude v pořádku, ani ji nenapadne znepokojovat se.

Náklady za péči odškodnění převyšují

I během lékařského vyšetření se může stát, že zdravotníkovi zazvoní telefon nebo se jen zamyslí, otočí hlavou a opomene. Něco podobného se stalo při rutinním vyšetření během 8. týdne těhotenství jedné z maminek. A vyšetřující odborník nezanesl do počítače správné hodnoty, které byly zřetelné z výsledků biochemického rozboru.

Riziko postižení dítěte z poměrně vysokého 1:172 se rázem snížilo na zanedbatelných 1:1834 a maminka odcházela v klidu domů. Ani ve snu by ji nenapadlo, že na svět přijde dítě s pokročilým Downovým syndromem.

Šok přišel až narozením dítěte. Zpětné pátrání odhalilo tuctovou chybu během vyšetření. Jako náhrada škody bylo prozatím mamince vyplaceno nemocnicí 600 000,- korun a otec dostal o půlku méně. Nejde o žádné velké zadostiučinění, náklady za péči o nezletilého jsou daleko vyšší, ale jde o první krok.

Nedovolil bych si obvinit lékaře z úmyslné chyby. Šlo zcela jistě o nechtěnou nedbalost. Bohužel takovou, která má nedozírné následky. Každý by měl proto vykonávat svoji činnost s maximální mírou zodpovědnosti.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Související témata:

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz