Hlavní obsah
Rodina a děti

Polovina českých manželství vydrží. Zbytek se rozpadne

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované.

Foto: pexels.com

Rozdíly partnerů mohou být nepřekonatelné, končí spolu.

Kdo přistupuje za zvuku slavnostních tónu ke svatebnímu oltáři před oddávajícího, po pár okamžicích slibuje. Věrnost druhému, pomoc v časech dobrých i zlých. Rodiče často zamačkávají slzy dojetí. Někteří zbytečně. Polovina manželství se rozpadne.

Článek

Láska a s ní spojený vztah, o kterém se mnozí domnívají, že vydrží na věky, tak má často jepičí život. Traduje se, že páry, které spolu vydrží tři roky, pak pět let, sedm, že už je to na věky. Návrhy na rozvod však mohou padnout na stůl i po dvaceti a více letech!

Kdo je připraven, není překvapen

Je dobré dohodnout se před uzavřením sňatku na tom, jak bude společné soužití vypadat. Pokud nemají snoubenci za sebou ani týdenní pobyt bez rodičů na chalupě, mohou být zaraženi. Muže překvapí, že žena umí namazat jen krajíc chleba máslem a posypat solí místo upečeného kuřátka s bramborem jako maminka a ženy zaskočí, když zjistí, že manžel po obědě místo umývání nádobí sedne k počítači a jde si zahrát oblíbenou hru.

Na řadu přichází výčitky. Pro tuto chvíli je pro každého dobré obrnit se trpělivostí. Je sice smutné, že jeden neslyšel druhého během společného soužití jen kvůli tomu, že se neuměl nebo nechtěl přizpůsobit, ale takový je život. Společnou domácností totiž nejen přijímáme do své blízkosti jeden druhého, ale současně se uskromňujeme. Proto, abychom v kompromisu nalezli vzájemný model soužití.

Láska nezná logiku

Jeden si chce pořídit luxusní auto, druhý rodinný dům. Na obě věci prostředky stačit nebudou. Je tedy potřeba se rozhodnout a netrvat na svém. Průsečíkem může být chata a vůz rodinného typu. Nebo nejdříve to a později ono.

Pokud nedojde ke shodě v drobnostech, je velkým rizikem i rozkol ve stěžejních situacích, spojených s fungováním rodiny. Přesto mnozí jedinci, zaslepeni hormonální aktivitou, programově vynechají předmanželskou návštěvu psychologické poradny nebo partnerského psychoterapeuta, který by mohl případná vztahová rizika odhalit. Nad jasnou logikou tak vyhrává krátkodobá porucha emočního spektra, jak se dá na zamilovanost také pohlížet z odborného hlediska.

Jen tímto způsobem je totiž možné vysvětlit, že člověku v období zamilovanosti nevadí, když má druhý chyby, které jsou pro něj prostě nepřekonatelné: na schůzce vám je schopen vyprávět, jak ho ostatní rozčilují a vás ani nenapadne, že může jít o jasný typ morouse, který bude časem brblat nad úplně vším. Naplánuje výlet na víkend a člověku se zdá, že ho bude v náruči nosit celý život a vůbec ho nenapadne, že během soužití může právě tento „skvělý“ protějšek začít vyčítat, že s ním netrávíte víkendy, pokud se vám jednou nebude chtít a jeho plán odmítnete…

Nejohroženější skupinou z hlediska rozvodovosti jsou podle statistik v Česku lidé v manželství, které trvá 13 let. Jde-li o věk manželů, pak jde o muže a ženy v rozmezí 35 – 39 let. Nejméně pak zaměstnávají rozvodový systém svazky se třemi a více dětmi. Pokud vám tedy doma běhají alespoň čtyři ratolesti a je vám více jak 40, máte šanci dožít spolu až do smrti. Hodně štěstí!

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Související témata:

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz