Hlavní obsah
Zdraví

Porody závislých maminek jsou komplikací. Novorozenec může mít „absťák“

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: pexels.com

Ano, i pokuřování jointů vadí.

Dívka nebo žena jde na gynekologickou prohlídku. Slova: „Jste gravidní, budete maminkou,“ některé pacientky zarazí. Kromě toho, že neví, kdo může být otcem dítěte, uvědomí si, že si před chvílí „šlehly“.

Článek

Závislostní chování je charakterizováno jako dlouhodobý stav k něčemu, který vychází ze silné potřeby uspokojit svoji touhu.

Proti gustu žádný dišputát

Může to být návyk na šálek kávy nebo čaje po probuzení, když si chceme udělat dobře. Kuchyní se rozline příjemná vůně hned po zalití šálku horkou vodou a člověk se cítí příjemně nabuzeným, pociťuje příjemné pocity.

Ovšem může jít také o ranní vyprošťovák po propařené noci, během které tekl alkohol proudem a zábava utíkala jako řeka plná závratných peřejí. Hladinka nedostatku se trošičku nasytí a člověk vnímá den úplně jinak!

Anketa

V čem všem by se podle vašeho názoru měla nastávající maminka omezit?
Určitě by neměla pít alkohol.
16,7 %
„Seknout“ by měla i s nikotinem.
16,7 %
Ať si každý dělá, co chce.
0 %
Pokud bere drogy, tak jednoznačně s nimi!
66,6 %
Celkem hlasovalo 6 čtenářů.

No a nebo jde opravdu o subjektivně vnímanou potřebu natáhnout „životabudič“ do injekční stříkačky a její obsah si šlehnout do žíly. Proti gustu žádný dišputát! Ovšem v průběhu těhotenství by mělo dojít k odstranění převážné většiny těchto „laskomin“.

Spouštěč musí pryč

Kdo to nedokáže, riskuje zdraví svého dosud nenarozeného dítěte, ale i takové v Česku přichází na svět. Přestože všichni vědí, že může dojít k závažnému porušení plodu, některé maminky si neumí říci ne.

O své závislosti by měla pacientka informovat lékaře ihned, protože ten ji může nasměrovat k odborné pomoci. Ta může spočívat buď v urychleném nástupu na detoxikační oddělení nebo farmakologické léčbě pod dohledem psychiatra.

Za účelem co nejrychlejšího odstranění závislosti je pak doporučována i následná péče v rámci psychoterapeutických konzultací. Ty jsou směřovány do oblasti posílení vůle a odstranění spouštěče, který zpravidla život závislých osob ovlivňuje.

Rozhodnutí maminky je klíčové

Během terapií by se neměla maminka stigmatizovat a nemělo by se na ni dívat skrz prsty. Jen její samotné rozhodnutí, že si dítě ponechá a bude se o něj starat, je natolik významné, že si naopak zaslouží úctu a hold.

Rizikovým se totiž může stát i vysazení návykové látky ze dne na den, protože dojde-li k němu, abstinenční příznaky prodělá i plod v těle matky. Dítě je pak v celém průběhu těhotenství neklidné a vystresované. Účinnou je tedy v tomto případě postupné snižování dávky podáváním substituční medikace.

Závislá maminka tak má chvilku ve své moci rozhodnutí, jak naloží nejen se svým životem, ale i životem doposud nenarozeného dítěte. To ji totiž může motivovat k opuštění rizikového chování a znovuzačlenění se do běžného života.

Když vše dobře dopadá, jde o milé příběhy, ve kterých prožívané dny přebijí vzpomínky na závislost. Pokud se to nepodaří, na svět přichází dítě, u kterého se projeví abstinenční příznaky, mohou se u něj objevit i nepříjemné křeče. Jeho další budoucnost pak závisí především na výchově, která zcela zásadně formuje osud člověka.

Zdroj:

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Související témata:

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz