Hlavní obsah
Lidé a společnost

Práce snů má i svá rizika. Popeláři v ohrožení

Médium.cz je otevřená blogovací platforma, kde mohou lidé svobodně publikovat své texty. Nejde o postoje Seznam.cz ani žádné z jeho redakcí.

Foto: Jan Beer

Práce na stupátku láká.

Kdo by v dětství nesnil alespoň chvilku o kariéře na stupátku popelářského vozu… Někomu se sen splní, jiní ho mají jen tak uložený jako úsměvnou dětskou historku. Sám patřím do druhé skupiny.

Článek

Přesto je v okruhu mých známých jeden, který si svůj sen plní už skoro dvacet let! Každé ráno vstane v čase, ve kterých se skoro celá ulice jen spokojeně převaluje na lůžku a vyrazí do rachoty.

Osobní auta občas překáží

Vlastně má i mé sympatie. Mohl by pracovat jako malíř pokojů, kterým se kdysi vyučil, ale to se mu nechce. Není prý typem člověka, který by rád sháněl zakázky a dohadoval se se zákazníky, jestli připlatí za oškrábnutí staré vrstvy malby nebo ne.

Takto má s manželkou pravidelný režim a každý měsíc ví, že mu přijde na účet výplata. Kolektiv je prý také podle jeho názoru skvělý, mistři provozu jsou vlídní a umějí naplánovat směny tak, že to vyhovuje každému.

Jak si každý den ve „svém“ vozu pojíždí po Praze, musí si občas dávat pozor. Vlastně každý den! Není prý ulice, ve které by projíždění bylo procházkou růžovou zahradou. Koloritem jsou přes čáru vyčuhující osobní automobily, kterým se šofér musí s grácií baletního mistra vyhýbat.

Rána pěstí od agresora

Dokonce můj známý nepatří ani k žádné partě, o kterých se říká, že před Vánoci chodí po bytech s nataženou rukou, kdy od občanů očekávají nějakou tu pětku všimného. Podle něj jde o partičky, které se za popeláře jen tak vydávají a lidé jim to často uvěří a platí jako mourovatí!

Letošní prázdniny strávil na Kanárských ostrovech, kde pobýval se ženou neuvěřitelně dlouhé tři týdny proto, že se mu tam prostě líbí. Na ně si ušetřil ze své celkem slušné mzdy, a tak se cítí spokojeně a vyrovnaně.

To je však narušeno od minulé středy, kdy poprvé zažil nechtěnou kolizi. Vynášel popelnice, když za jejich vozem zastavilo auto z bezpečnostní agentury, které se troubením dožadovalo uvolnění místa. Nebylo však kam. Z auta tak po chvíli vyskočil security šofér a dal mému známému ránu pěstí.

Svoz odpadu je vizitkou měst a obcí

Známý coby popelář žádný útok nečekal, spadl na zem a zranil se. Řidič osobáku si asi uvědomil, že situaci nezvládl, nasedl do služebního vozu, zařadil zpátečku, vycouval a zmizel neznámo kde. Posádka vozu, který se stará o čistotu města, přivolala policejní hlídku.

V současné době je popelář v pracovní neschopnosti, kolem krku má stabilizační límec a na kontrolu k lékařce jde za týden. Věřím, že se Policii ČR podaří ztotožnit agresora a ten bude po právu potrestán.

Svoz komunálního odpadu je vizitkou každého města, jsou na něj vynakládány nemalé finanční prostředky z kapes daňových poplatníků. Kdyby se nevyváželo, jak by to v hlavním městě vypadalo? Chvilku za popelářským vozem by tak měl strpět každý, kdo pospíchá do práce. Nebo si poradit vycouváním a nalezením pro sebe vhodnější trasy, pokud to je možné.

Napadání kohokoliv při výkonu práce nelze tolerovat. Ublížení na zdraví je trestným činem, za který hrozí až tři roky nepodmíněně, pokud není vyhodnoceno jako přestupek. Ten je pak projednáván na místně příslušném úřadu veřejné správy. Popeláři nejsou od toho, aby se k nim kdokoliv choval s neúctou!

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Související témata:

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz