Hlavní obsah
Právo a státní správa

Při rozvodu soud zvíře napůl rozdělit neumí. Vášně může vzbudit pes

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: pexels.com

Rozsudek je jasný. Sudé Vánoce bude u páníčka a každé liché s paničkou.

Když se lidé berou, přísahají věrnost zpravidla do smrti, pomoc v časech těžkých i zlých. Slavnostnímu aktu mnohdy přihlížejí desítky příbuzných, kamarádů a známých. Někdy vše zpečetí narození dítěte.

Článek

Pokud časem dojde k neshodám a svárům, které vedou k rozvodu manželství, je to už jinak. Vědí sice o něm příbuzní, kamarádi a známí páru, ale už se neutrácí za prstýnky ani hostinu. Žně začínají právníkům. Co vše může být předmětem sporu a jaký výsledek lze očekávat?

Péče o dítě sleduje zájem nezletilce

Rozdělí se příjmy a výdaje, ukončí se společné účty, financování se oddělí. Už žádné společné účty, ale každý sám za sebe.

Pokud vznikl společný majetek během trvání manželství, rozděluje se i tento. V oblasti hypotéky je potřeba určit, kdo ji bude hradit a komu zůstane. Pokud je společné auto, buď se prodá a peníze se rozdělí nebo si ho jeden z páru nechá a druhého vyplatí.

Je-li ze svazku manželského dítě, ke kterému mají sezdaní partneři vyživovací povinnost, buď se dohodnou, jak bude výchova vypadat nebo se dá návrh soudu a ten po provedeném dokazování rozhodne podle zájmu dítěte. Jediným objektivním kritériem je zájem dítěte.

Nehledejme spravedlnost, ale zákonnost

Ne všechny věci však jde prodat nebo spravedlivě rozdělit, i když by se mohlo zdát, že je to tou nejjednodušší věcí!

Tento problém nenastává zpravidla u věcí hmotné povahy, které mají svůj reálný základ. Těžko se určuje podíl u věcí nehmotného charakteru, kde může jít o autorská práva. Jak dokázat, jakým způsobem a kolik se kdo přičinil o vznik třeba nového literárního díla nebo jak velký je autorský podíl spoluautora na nově vzniklé melodii?

Je potřeba mít na paměti, že některé soudní rozsudky se sice snaží být ze své podstaty spravedlivé, ale v praxi si tento neměřitelný pojem každý stejně vnímá po svém. Rozsudek je pak jen odrazem stavu sporu, má zákonný charakter a je fajn ho dodržovat.

Potřebnou péči o psa doporučí soudní znalec

Je totiž po svém vyhlášení a uplynutí odvolacích lhůt exekučně vymahatelný.

Zajímavým momentem se tak v některých chvílích může stát během sporu společné vlastnictví psa, kočky nebo papouška. Zvlášť, pokud byl domácí mazlíček pořízen během trvání společné domácnosti a přilnou k němu oba dosud bez problémů vycházející manželé.

Anketa

Dovedl/a byste se při rozvodu na péči o psa domluvit?
Já ho nevybíral/a, tak ať si ho nechá on/a.
0 %
Nemohu ho nechat tomu/té "grázlovi"/"krávě". Je můj! Soudil/a bych se.
0 %
To je taková blbost, že si podobnou soudní při nedovedu ani představit.
100 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovali 3 čtenáři.

Někdy může být jablkem sváru třeba i to, kdo a jak se o psa bude starat a soudci nebo soudkyně musí zvažovat, co je nejlepším zájmem zvířete. Má chodit bišonek na psí kosmetiku nebo mu stačí obyčejné proběhnutí na cvičáku? Muž a žena mohou mít názory rozdílné a zvíře svůj názor nedokáže přiměřeným způsobem projevit. Občanský zákoník totiž jasně říká, že zvíře není věc, ale „hodnota zvláštního významu“. V extrémních případech tak mohou být navrženy znalecké posudky odborníků, kteří posoudí, jestli je to či ono ještě pro pejska fajn nebo již ne a co mu vyhovuje více.

Soudní praxe tak dnes již zachycuje společnou péči o zvíře, které spočívá v zajištění jeho péče týden u pána a týden u paničky. A i když si někdy bývalí manželé myslí, že právě „jejich“ miláček může být stresován, pokud třeba psa venčí někdo „cizí“ ( = nový partner/ka bývalého), musí to strpět. Podle mého selského rozumu se z toho však zvíře vyspí a je mu to jedno. Důležité pro psa je, že se proběhne.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Související témata:

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz