Hlavní obsah
Láska, sex a vztahy

Proč se zabíjí v českých rodinách? Chybí komunikace

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: pexels.com

Život nikdo nevrátí.

Kostelec na Hané. Devětadvacetiletý Marek zabil loni v dubnu svoji sestru, bratra a otce. Měšice u Prahy. Otec zastřelil dvě děti, manželku a pak sebe. Co tyto dva různé případy spojuje?

Článek

Přeživší Markova sestra vypovídala u soudu: „Bratr se asi od patnácti let izoloval, sice s námi bydlel, ale na provozu domu se nijak nepodílel, spíš každého jen provokoval,“ dozvěděl se senát trestního soudu.

Smrt nejbližších byla plánována

V Měšicích již nebyl nikdo, kdo by mohl vypovídat, a ani nikdo, kdo by mohl stanout před soudem, pachatel po brutálním činu spáchal sebevraždu. Policejním vyšetřovatelům se však podařilo zjistit motiv, kterým byl partnerský nesoulad.

Oba dva případy však provází jedna společná věc. Nešlo o útoky z čista jasna, které nikdo nemohl předvídat. Situace v obou domácnostech houstla několik let, nešlo o žádné afektované jednání, ale pečlivě připravené skutky!

Dobrá komunikace v uzavřeném prostoru mezi spolubydlícími jedné domácnosti může být prevencí těchto tragických událostí.

Neštěstí se dá předejít

Pokud si všimnu, že chování známé nebo známého se odlišuje od normy, doporučím mu návštěvu nějakého odborníka, aby se předešlo zbytečnému neštěstí. Pokud mé rady nevyslyší a já si stále všímám, že se jeho či její problémy stupňují, mohu se sám svěřit odborníkovi, který může navrhnout optimální postup.

Psychoterapeut může obnovit přerušené komunikační kanály nejen u jednotlivce, ale i v rámci rodinného systému. Pokud pracuje s celou rodinou, zpravidla se každý rozpovídá a sdělí, co ho trápí nebo tíží a ostatní tak mohou reagovat.

V závažnějších situacích může psychoterapeut klienta nasměrovat k psychiatrovi a ten může případně stanovit diagnózu a zahájit již plně kvalifikovanou léčbu, pokud je potřeba.

Sledovat 14 let patologické změny u spolubydlícího člena rodiny a nijak nereagovat nebo nechat růst partnerské neshody až do tragického vyvrcholení je podceněním signálů, které brutálním skutkům předchází. I doma je dobré mít oči na stopkách a nebát se říct si o pomoc. Včasná komunikace může zabránit krveprolití.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Související témata:

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz