Hlavní obsah
Rodina a děti

Prodloužený víkend, prostor k odpočinku. Nepřehánějme to

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované.

Foto: pexels.com

Nyní se čte. Čas na mytí nádobí teprve přijde.

Někteří lidé se každé pondělí začínají těšit na pátek, kdy si odpočinou. Občas přijde dokonce prodloužený víkend! Co během volných dní děláme? Opravdu vypneme a odpočíváme, nebo se stresujeme? Jak kdo!

Článek

Televizní stanice přináší během víkendových dní více programů pro děti, obchodní řetězce naopak ládují regály vším možným, aby se toho prodalo co nejvíce. V některých domácnostech doprovází víkendový harmonogram dokonce rozpis úklidu.

Prostor pro hádky

Syn umyje okna, dcera vyluxuje, mamka se pustí do očisty kuchyně, taťka zamíří s autem do nejbližší myčky a neměl by zapomenout nechat rodinného miláčka nalakovat a ne jako posledně…

Ano, prostor o víkendech může být vyplněn i drobnými domácími rozmíškami. „Proč kupuješ tento toaletní papír a ne jiný? Nepřijde ti to jako vyhazování peněz?“ ozve se hlava rodiny v supermarketu a atmosféra v rodině během cesty domů se dá v autě krájet.

„Kupuju ten samý neustále, ještě sis toho asi nevšiml, protože tebe doma nic nezajímá,“ dozví se v úsečné odpovědi od manželky. Přitom on sám ví, že dokonce před čtvrt rokem zalil kytky v obýváku a má pocit, že když jako jediný vydělává nejvíce, rodině dává všechno. Jen nemá rád zbytečné utrácení.

Důležitá je svoboda v programu

Nesprávně uchopené víkendy se tak mohou stát paradoxně pro mnohé stresorem, který k odpočinku vůbec nikoho nepřivedou.

Je možné nepříjemným pocitům z rodinných nákupů a prostoru pro hádky vůbec nějakým způsobem předejít? Vzít si do ruky knížku, číst si a dívat se z okna? Nebo naplánovat nějakou sportovní aktivitu?

Možné to samozřejmě je. Člověk se ponoří do světa fiktivních pohádek, příběhů a bájí nebo jde zaběhnout oblíbený půlmaratón či zaplavit si. Je ve své ulitě spokojenosti, radosti a štěstí. Ta má ovšem limitovaný čas od pátku do konce víkendu. Pak se na mysl může dostat představa blížícího se pracovního dne a spokojenost je fuč, přichází minuty rozladěnosti.

Nejlepším řešením je úsek, který se dá nazvat jako vyvážený čas. Málokdo sní celý dort najednou! Fajn je trávit víkendy s někým, s kým si rozumíme a máme ho rádi. Dítě může zaběhnout do kina s kamarádem nebo kamarádkou, rodiče mohou vyrazit na procházku. Zbytečně však nelpět na puntičkářském dodržování programu.

Každý si pak najde to, co mu nejlépe vyhovuje a odpočine si podle svého. Společně si pak můžeme v domácnostech o zážitcích povídat a ty, které se zalíbí všem, třeba i sdílet. Bez zbytečného bolehlavu z toho, že trávíme den podle plánu, který nás vůbec nebaví. Po volných dnech pak půjdeme do práce nebo do školy odpočatější, s jasnou myslí a vyrovnaní.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Související témata:

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz