Hlavní obsah
Názory a úvahy

První dáma Eva Pavlová asi nevychází, ale… Hrad není oslíčku, otřes se

Médium.cz je otevřená blogovací platforma, kde mohou lidé svobodně publikovat své texty. Nejde o postoje Seznam.cz ani žádné z jeho redakcí.

Foto: pexels.com

Eva Pavlová není královna.

Je 95 250 málo, nebo moc a co vlastně dělá první dáma, která si říká o peníze? Musí vůbec létat s manželem a neměla by se věnovat raději okopávání zahrádky nebo si najít nějakou práci?

Článek

Na portálech pracovních agentur jich je mraky. Až se člověk diví, že si dáma s takovým rozhledem nemůže vybírat! Nejblíže Pražskému hradu je pár hypermarketů, kde neustále poptávají prodavačky za kasu. No a pokud by chtěla využít svých kompetencí, mohla by seběhnout kopec a „zašít se“ někde na ministerstvu obrany…

Špičkové šaty stojí majlant

Ono to však tak jednoduché není! Každá mince má dvě strany. Veřejnost od první dámy tak nějak obecně očekává, že bude plnit reprezentativní povinnosti. Scházet se s velvyslankyněmi, manželkami jiných hlav států, účastnit se charitativních akcí.

No a to prostě něco stojí. Bulvární média nenechávají na paní Evě nit suchou, když si vezme něco, co neodpovídá vkusu módní policie. Nelze tedy po ní chtít, aby oděvní součástky pořizovala po second handech někde z druhé ruky.

Kdysi dávno chodila paní Hana Benešová do věhlasného módního salónu Hany Podolské, aby jí občas ušila nějakou opravdu vkusnou róbu. Podolská, ta to uměla, ale později se nechtěně ocitla ve zlaté kleci. Začala k ní totiž chodit se stejnou prosbou o kostýmek i Marta Gottwaldová a ta si radit nenechala – všechno chtěla mít přesně jako její předchůdkyně…

Prezident nebere málo

Sumička blížící se k rovné stotisícové apanáži přišla z Pražského hradu. Mechanismus jejího výpočtu pak ujasnil odcházející předseda lidovců Jurečka vypočítanou jako třetinu náhrad, které směřují do kapsy prezidenta. Omáčku pak okořenil názorem na dobu, ve které žijeme.

Anketa

Považujete návrh na odměnu pro první dámu ze státní kasy za akceptovatelný?
Dělají si z nás legraci. Už aby byli pryč!
88,2 %
Něco by brát mohla. Ovšem přiměřeně. 100 000 je za nic suma nereálná.
6,6 %
Pokud neumí vyjít, ať si založí sama pro sebe sbírku a nezatěžuje státní rozpočet.
5,2 %
Celkem hlasovalo 1419 čtenářů.

Manželka Václava Havla paní Olga nikdy podobnou diskusi nepřipustila. Choť pana prezidenta Klause si uspořádala čas mezi reprezentativní povinnosti a pozici velvyslankyně na Slovensku, takže se o sebe dovedla postarat sama. Paní Ivana Zemanová dostávala pro sebe část prezidentské gáže z peněženky svého manžela.

Prezident bere 341 tisíc Kč, ze kterých neplatí ani korunu na zdravotní a sociální pojištění. Dalším penězotokem do prezidentské kasy je 300 000 jako náhrada výdajů. Obě sumy podléhají jen 15% dani a k nim je jako bonus zdarma bydlení v reprezentativních prostorách, ostraha, auto s šoférem, dva telefony a hrazená zdravotní péče bez jakéhokoliv limitu. Není to málo!

Věděli, do čeho jdou

Utahujeme si opasky. Každý měsíc překvapeně koukáme, o kolik jsme přišli díky skokovému navýšení energií, nechodíme do hospody, ve volném čase omezujeme návštěvy kin a divadel, šetříme na lázně, kantoři si o přidání několika stovek mohou nechat jenom zdát… Jak se do lesa volá, tak se z lesa ozývá!

Zodpovědným návrhem by mohlo být zavedení odvodů z prezidentské mzdy na zdravotní a sociální. Úřad prezidenta není a nemůže být srovnáván s královskou korunou a občan, který je ve volbách do role hlavy státu zvolen, nemůže očekávat, že každý měsíc mu jeho pážata přinesou truhlici plnou zlaťáků.

A manželka věděla, do čeho jde. Doma v Černoučku si svůj sen museli jistě několikrát promítnout alespoň před očima… Rozhodla se podpořit svého muže a následovat ho! Stejně jako by to udělal jakýkoliv jiný partner kandidáta nebo kandidátky na Hrad.

Podobné problémy se občas řeší i ve světě. Ovšem kdo chce víc, nemá často nic! Ve Francii narazil na Jurečkův nápad i tamní prezident Emmanuel Macron a jeho žena Brigitte tak nyní opět učí ve škole. Ani korunu nedostávají manželé či partneři hlav států ani jinde ve světě. A to v Německu je dokonce příjem kancléře o více jak 100 tisíc nižší než u českého pana generála Pavla… Pražský hrad není oslíčku, otřes se!

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Související témata:

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz