Hlavní obsah
Jídlo a pití

První dáma v Lumbeho vile běduje. Schází ji pořádné vejce

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: pexels.com

Dvoužloutková vejce jsou pro milovníky omelet manou nebeskou.

Českými domácnostmi se pomaličku začíná rozlévat vůně vánočního cukroví. Ne každému totiž chutná kupované z průmyslové výroby. Domácí a ručně připravené je prostě lahodnější.

Článek

Do práce se často zapojují i děti nebo vnoučata, na ta zbývá vykrajování a rovnání na plech. Maminky a babičky dbají na to, aby se pak moc neužďubovalo, ale všechno pěkně schovalo a nakonec ozdobilo vánoční tabuli.

Manželka, maminka, babička

Je velká pravděpodobnost, že podobné zvyky a tradice se udržují napříč generacemi i sociálními vrstvami. Hospodyně, kterým se podaří sehnat nějakou dobrotu, šoupnou ji hned do vánočního receptu, aby právě u nich doma bylo vše nej!

Anketa

Jak byste naložili se dvoužloutkovým vejcem?
Udělal/a bych doma pořádnou omeletu pro všechny.
76 %
Šoupnul/a bych ho do vánočního cukroví, ať je lepší.
16,5 %
Odnesl/a bych ho zpět do obchodu k reklamaci.
7,5 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 492 čtenářů.

Nedávno se z milé vísky nedaleko hory Říp, která zove se Černouček, přestěhovala do hlavního města paní Eva Pavlová. Stala se z ní díky vítězství svého chotě v přímé volbě do úřadu prezidenta České republiky první dáma.

Přestože se snaží zachovat si chladnou mysl a hlava se jí z města netočí, stále se chová jako obyčejná manželka, maminka a babička, přizpůsobit se nové misi trochu musela.

Pomůže neúplným rodinám

Očekává se od ní, že bude svého muže doprovázet na oficiálních cestách po vlasti i v zahraničí. A že by měla čas na vysedávání po kavárnách a klábosení s kamarádkami? To tak vůbec nevypadá!

Snaží se navázat na tradici paní Olgy Havlové, a tak již dnes víme, že předmětem jejího zájmu jsou matky – samoživitelky. Kdysi totiž zůstala sama se svojí dcerou a nešlo pro ně vůbec o procházku růžovou zahradou. Jak se ještě v průběhu prezidentské kampaně nechala slyšet, dovolit si mohla někdy k suchým rohlíkům jen pár koleček šunky.

Nyní jako první dáma má v plánu spustit webový portál, který bude ukazovat maminkám a tatínkům, kteří se sami starají o své děti, jak co nejefektivněji fungovat a vyznat se ve spleti paragrafů. Ne každý z nich totiž ví, na co má nárok a jak může během těžkých dní o svá práva bojovat.

Dvoužloutková vejce nebudou

Na Pražském hradě jde o úplně jiný život než měla v Černoučku.

Když se jde pěšky z nedaleké vesničky Ledčice, nabízí po levé straně silnice jedna z místních černoučských hospodyněk nejen pravá domácí vejce, ale i vyhlášené brambory a jinou zeleninu ze zahrádky. I když jí prý slípky nyní kvůli zimě příliš nenesou, sem tam se vajíčko najde a jak říkají místní, když je dobře, je mezi nimi i dvoužloutkové.

To sice bývá mezi odbornými chovateli popisováno jako anomálie, ale v českých kuchyních jde o velice oblíbenou lahůdku a gurmáni, kterým je z takového kousku připravena omeleta ke snídani, si jen pomlaskávají.

Že by se v okolí Lumbeho vily v Praze nacházel nějaký chovatel slepic je velmi málo pravděpodobné. Letos si tak první dáma Eva Pavlová se svým chotěm nejspíš na omeletě z dvoužloutkového vejce nepochutnají a ani jejich vánoční cukroví tuto lahůdku obsahovat nebude. V krámech kolem Pražského hradu totiž prodávají vejce především velkoproducenti, kteří před distribucí vajíčka prosvěcují a pokud by mělo dva žloutky, na trh ho nepustí.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Související témata:

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz