Hlavní obsah
Aktuální dění

Psi štěkají, ale karavana jde dál. Výsledek volby respektujme

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: pexels.com

…karavana jde dál…

Slovensko. Česko. Jakýkoliv jiný stát na světě. Máme tendenci občas svýma očima hodnotit. Tam by bylo lépe, nebo tam bude hůře. Svých problémů má však přece každý dost a je jen na něm, jak si je vyřeší.

Článek

Hlasy jsou sečteny a prezidentka oznámila, že sestavením vlády pověří předsedu vítězné strany. Tolik suchá zpráva od sousedů. I u nás pověřil prezident předsedu hnutí, které dosáhlo na metu vítězů.

Pivo teče dál

Změní se nejspíš nějaké figury ve státní správě. Člověk bude moci číst o tom nebo onom, jak si balí kufry. Možná ukápne slza, ale na změny jsou špičky zvyklí. Podle toho, jak komu duje do plachet.

V práci člověk dostane přidáno, když se firmě daří. Pokud si řekne. Samotnému nikdy nic do klína nespadne. Inflaci jedinec nezabrzdí, to musí makroekonomové prostřednictvím politiků.

Pivo v hospodách teče dál a my si na žejdlík občas zajdeme. Zvlášť, když není co dělat. Doma dáme tlačenku, na východ od nás můžeme vyzkoušet halušky.

Změnu přináší mandáty

Zcela pragmaticky a záměrně nyní nedosazuji do textu žádná jména, ale popisuji jen situace. Ty jsou si totiž podobné jako vejce vejci, ať se dějí kdekoliv.

Anketa

Jak hodnotíte způsob správy věcí veřejných?
Vůbec se mně nelíbí. Chtělo by to vládu silné ruky.
71,4 %
Jsem nadšený/á. Vše běží podle mého gusta.
21,4 %
Mohlo by to být lepší. Až budou volby, spočítám jim to.
7,2 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 14 čtenářů.

Ještě nikdy jsem nezažil, aby někdo mohl říci, že je s výsledkem voleb opravdu spokojený. Pokud se skládá koalice, obrušují se extrémní pozice do hladka. Tak, aby bylo vyhověno většině. Lidé, kteří nevolili, remcají zpravidla nejvíce. Nelíbí se jim vůbec nic, ale i to je jejich právo. Zvlášť, když nespokojený pochází i z tábora vítězů…

Mandáty přidělené ke správě věcí veřejných nejsou doživotní. Vymezený čas začíná zvoleným běžet, jakmile je vyhlášen výsledek voleb.

Klíč ke změně má každý z nás

Můžeme diskutovat, jestli je volba objektivní, nebo subjektivní, ale to je asi tak vše. Pokud dostaneme výplatu, také máme nějaký objem zdrojů k tomu, abychom se rozhodli, co si za ně koupíme a co ne. Rozhodujeme se tak vlastně denodenně.

Pojedu do práce autem, nebo zvolím městskou dopravu? Koupím si k párkům na večer hořčici, nebo kečup? Vypravím se na dovolenou k babičce na chalupu, nebo sbalím batoh a pojedu se slunit na pláž?

Výsledek voleb na chvilku ovlivní naše životy. Důležité však je, že je v našich rukách klíč ke změně. Už nikdo se nemusí obávat, že by za svůj názor byl trestaný nebo jinak omezovaný.

Využívejme demokracii, jak to jen nejlépe jde. Systém, který by byl lepší, zatím nikdo nevymyslel. Historie nám již ukázala feudalismus, totalitu, nacismus, nejrůznější revoluce. Je zbytečné podílet se na utlačování názorů jiných, i když s nimi nesouhlasíme.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Související témata:

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz