Hlavní obsah
Psychologie

Psychoterapie nepřináší výsledek lusknutím prstů. Důležité je očekávání

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: pexels.com

Vytvoření náhledu může pomoci psaní deníku.

Někdo má problémy s váhou a chtěl by zhubnout, jiný potřebuje pomoci se závislostí na alkoholu. Rozehnat bolest na duši je také práce pro psychoterapeuty. Najdu odvahu, objednám se a přijdu. Co mě čeká?

Článek

Kdo by si myslel, že výsledek se dostaví hned, byl by naivní. Po navázání kontaktu s psychoterapeutem teprve jeho působení začíná!

Stěžejní je spolupráce klienta

Je ztrátou času myslet si, že pokud chci přestat pít jako duha nebo ucucávat tajně doma z flašky schované za knížkou v knihovně, přijdu a odcházím jako abstinent. Terapeut se během cíleného rozhovoru musí dozvědět, co je spouštěčem problémů klienta.

Odstraňují se pak společnými silami, očekává se tedy i příměřená spolupráce pacienta.

Pokud někdo po hodině odejde a cestou domů se zajde pochválit k prvnímu výčepu, kde do sebe lupne jednoho panáčka, jde o vyhozené peníze a ztracený čas!

Ti, kteří by rádi zhubli do plavek, musí opravdu chtít, protože psychoterapeut není chirurg, aby tukový polštář odsál, pofoukal bebí a z váhy frustrovaný jedinec odešel o dvě kila lehčí.

Psychoterapeut je odborník, který využívá svých kompetencí k tomu, aby zejména prostřednictvím rozhovoru, zaměřeného na kognitivní receptory, započal u návštěvníka své praxe cílený proces změny.

Motivaci lze podpořit

Někdo si dává panáka na kuráž před příchodem domů. Po celodenní vyčerpávající práci už jen nechce doma poslouchat příkazy svého protějšku, ale nedovede to říci na rovinu, tak si dá frťana a doma se z něj stává generál.

Jiný si s oblibou otevře lednici, když nemá co dělat, rychle prohlédne obsah a dá si laskonku. A pak se diví, že ručička na váze nemá nikde stopku…

Psychoterapie dokáže zbavit úzkostí, závislostí, nespavostí, fóbií, depresí a mnoha dalších komplikací, se kterými se člověk potýká. Je však potřeba k ní přistupovat zodpovědně a mít reálná očekávání.

Pokud člověk nemá náhled na svůj problém a o řešení jen uvažuje, může pomoci i jednorázová návštěva, která dokáže klienta motivovat.

Prostřednictvím učení pak klient pod vedením terapeuta sám nalézá řešení svých problémů, časem dokáže ovládat své emoce a díky této nově získané dispozici bez problémů změní své chování. Život pak může prožívat smysluplněji, s přijetím sebe samotného i akceptací ze strany svého okolí.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Související témata:

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz