Hlavní obsah
Psychologie

Řady nezaměstnaných rozšíří propouštění pošťáci. Při výpovědi nepanikařte

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Pexels

Dopisům odzvonilo.

„Ta milá paní, co nám každý měsíc nosila důchod, opravdu dostala výpověď,“ budou zanedlouho vzpomínat mnozí. Doručovatelky a doručovatelé byli totiž mezi zákazníky oblíbení. Co budou dělat dál? Panika je pro ně zbytečně stresující.

Článek

V mnoha poštovních rodinách se nyní připravují na situaci, kdy se nebude muset vstávat, protože nebude kam jít. Panuje tak obava z toho, kdo bude každý měsíc plnit výplatní sáček a jak se bude žít.

Všichni vědí, že jsou poctiví

Vzhledem k časovému předstihu je možné se na tuto situaci připravit. Určitě neprohloupí ten, kdo se již dnes ptá známých a příbuzných, jestli někdo neví o nějakém jiném místě. Někdo bude mít štěstí a k nové práci přijde bez problémů.

Pokud mezi známými není nikdo, kdo by mohl nový flek doporučit, je možné využít čas přípravou kvalitního životopisu a obesíláním inzerentů. Pevně věřím, že i pohovor může být pro poštovní úředníky, zvyklé na pravidelný kontakt s klienty, hračkou.

Kolikrát mnozí modrý kolos kritizovali, ale představoval pro nás jistotu, o kterou nyní přicházíme. Své pracovníky pošta vyškolila v mnoha kompetencích. Jde o lidi, kteří umí pracovat s hotovostí, jsou poctiví a bezúhonní, zvládnou i složitou administrativu. Jiným zaměstnavatelům tak mají co nabídnout a právě práce na poště je stále ještě dobrou referencí.

Do budoucna s jasným plánem

Změna časového režimu dne a vyspávání dlouho během dopoledne než doposud by mohlo být pro propuštěné zaměstnance demotivující. Kdo to má v plánu, měl by to zvážit, protože tím se může dostat do situace, ve které radikálně ohrozí své léty budované pracovní návyky.

I nezaměstnaný, který nemůže dlouhodobě o místo zavadit, si může přivydělat na příjmem limitované brigádě. Také se může přihlásit do rekvalifikačního kurzu, který mu plně uhradí Úřad práce.

Každý z těch, kdo hledá práci, se také může pokusit splnit si svůj sen a začít podnikat. Že na to nemáte peníze? K některým činnostem jich není potřeba přehršel. Šikovní pánové mohou vzít doma kýbl, vyndat štafle z komory, pořídit si štětku a nabízet malování po domech. Dobré kuchařky mohou zase obejít mateřské školy v okolí bydliště a nabídnout rodičům ratolestí třeba právě svůj oblíbený dort k narozeninovým oslavám malých capartů.

Panikaření je nejhorší věc, co po propuštění a posledním pracovním dni právě v pobočce, kde jste strávil/a třeba čtvrt století, může čerstvě nezaměstnaný udělat. Ať máte klid a sílu udělat to přesně naopak! Dejte do kupy všechny síly a po ránu vstávejte levou nohou jako první.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Související témata:

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz