Hlavní obsah
Seberozvoj

Reforma rozjitřila mnohým psychiku. V krizi chraňme sami sebe

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované.

Foto: pexels.com

Kdo šetří, má za tři.

Někteří ani nedutali, vláda představila ekonomickou reformu. Kdo čekal, že se ho balíček nedotkne, byl vedle jak ta jedle. Na penězích ji pocítí úplně každý z nás! Pomohou dechová cvičení?

Článek

Práce s dechem je účinná zejména při akutních stavech. Přijde panická ataka, a aby člověk vydržel prvotní nápor, je dobré se několikrát hluboce nadýchnout a vydýchnout. Nahromaděná energie tak dostane jasný směr a tělo samovolně opustí.

I voda se dá recyklovat

Když akutní stav pomine, mělo by se ke slovu dostat pomalu logické uvažování. Na co budeme mít a v čem se budeme muset uskromnit?

V zásadě jsou dvě cesty.

Abychom si zachovali dosavadní úroveň, můžeme si najít nějaký doplňkový zdroj příjmů. Nebo začít šetřit a neutrácet za věci, které prostě nepotřebujeme.

Sám bych si mohl brát příklad z rodičů, kteří v seniorském věku mají pevnou brzdu svých výdajů a i vodu na spláchnutí toalety používají po vyprání prádla z pračky! A celé léto si pak užívají mimo město na chalupě, kterou si kdysi pořídili v produktivním čase…

Vajíčka od sousedů

Kdo může a má dostatek sil, může je nasměrovat do delších či kratších brigád. Potřebuje někdo v okolí s něčím pomoct? Proč ne! Zkusit se to dá i s drobným podnikáním. Ono nemusí mít člověk hnedle balík, ale stačí, když kape…

Sám jsem měl zrovna minulý týden od sousedů, kteří se odstěhovali i s dětmi na chalupu a městský byt pronajali, první vajíčka z jejich domácí produkce. „Statek Bedřiška“, jak své nové sídlo romanticky nazvali, je už nyní domovem nejen hejna nosnic, ale za rok se prý mohu těšit i na první bandasku ovčího mléka!

Cestou je osekání výdajů

Zařekl jsem se, že nyní mě dopravce dlouhou dobu neuvidí v kupé I. třídy vlaku, protože – světe, div se – do cíle mě vlak zpravidla dopraví, i když si nenatáhnu nohy, ale lehce je pokrčím ve vagónu třídy s označením II.

Také jsem si našel recept na špagety aglio e olio a vyzkoušel jsem si je připravit doma. Důležité je, aby se těstoviny nerozvařily a pak podle chuti spojit přiměřené množství olivového oleje s česnekem, jako hřeb jsem pak dal špetku pepře. Večeře pro širokou rodinu pak byla jedna báseň!

Nějak bylo, nějak bude. V žádném případě by nemělo jít o rezignující povzdechnutí, ale zcela jasné a plně koncentrované nasměrování sebe samotného k lepšímu prožívání života, které člověku něco přinese. Nejlepší je nečekat a začít u sebe.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Související témata:

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz