Hlavní obsah
Láska, sex a vztahy

Mentálně handicapované děti mohou chtít sex, až dospějí. Rodiče se tomu diví

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: pexels.com

Milovat se chce každý.

Celý svůj život strávila dvojice, která mě navštívila, péči o jediného syna. Asi čtyřicetiletý pár s problémem, který se jim zdál neřešitelný. Co mají dělat s mentálně handicapovaným dvacetiletým synem, který sedí hodiny u PC a sleduje porno?

Článek

Situaci jsem se snažil diskutovat s citem, který k věci patří. Soustředil jsem se na mapování komunity, ve které se syn nalézá. Za chvályhodné jsem označil doprovod rodičů dítěte do denního centra, kde jej nechávají o samotě, aby netrávil celý den s nimi. Pokud by žil jen v rodině a sám neměl vypěstované sociální kontakty, šlo by zcela jistě o těžší oříšek.

Nepodceňujme rozhovory o intimitě

Plně chápu obavy rodičů, kteří mají štěstí a doma zdravého potomka, když se obávají o věneček u dcery nebo první sex u chlapce, kterému sotva raší vousy na bradě. Dokáží si děti nalézt vůbec vhodného partnera nebo partnerku? Dokáží, nebojte se, říkám si často v duchu.

Ono je totiž důležité i doma mluvit s dospívajícími také o intimních otázkách a ne jen kontrolovat domácí úkoly u šestnáctiletých hormony rozbouřených jedinců. U mentálně handicapovaných pak každá rada nad zlato, ale mluvit „o tom“ je důležité!

Problém vyřešila kvalifikovaná služba

Potlačování pro člověka přirozených pudů může vést buď k rozvinutí depresivních stavů, nebo k agresi vůči nejbližšímu okolí. I když jde o jedince s mentální rezervou, chtíč v nich opožděný není a ve 20 je pro každého nejvyšší čas!

Přestože si nikdy rodiče dvacetiletého mladíka nedovedli jeho erotický život představit, bylo potřeba nalít si čistého vína. I člověk s mentálním handicapem sex potřebuje! Na cestu jsem tak rodičům mladíka dal kontakt na sociální pracovníky v pobytových zařízeních, kteří se často se svými klienty dnes účastní i seznamovacích večírků.

Po čtvrt roce se manželský pár objednal k dalšímu sezení. Poděkovali za diskrétnost, se kterou jsem jejich problém vyřešil, a s radostí mně sdělili, že péči v této oblasti převzala slečna pracující jako sexuální asistentka. K provozování této profese bylo v Česku před 8 lety poprvé vyškoleno 5 osob, kteří poskytli během prvních dvou let své činnosti celkem 500 asistencí. A všichni jsou spokojeni!

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz